Foto: F64
No viena gadījuma izdarīt secinājumus par sistēmisku korupciju banku sektorā būtu pārsteidzīgi, uzsvēra Latvijas Komercbanku asociācijas prezidents Mārtiņš Bičevskis.

Kā ziņots, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aizturējis valstij daļēji piederošās bankas "Citadele" darbinieku aizdomās par 50 000 eiro (35 000 latu) liela kukuļa pieprasīšanu un tā daļas pieņemšanu no kāda uzņēmēja.

Bičevskis atzina, ka šis viņa praksē, tostarp arī pirms tam strādājot Finanšu ministrijā, ir pirmais gadījums par bankas darbinieku pieprasītu kukuli, un viņš nevarēja atminēties līdzīgu situāciju.

Vienlaikus viņa vērtējumā šajā gadījumā nav atšķirības, vai gadījums noticis valstij daļēji piederošā vai privātā bankā, jo korupcija apkarojama un izskaužama visos līmeņos un formās.

Taujāts, kā bankas varētu pastiprināt pretkorupcijas un iekšējās kontroles pasākumus, uz ko aicinājis KNAB, Bičevskis norādīja, ka jau tagad lēmumu pieņemšanas process banku sektorā ir ar augstu uzraudzības līmeni, bet cilvēcisko faktoru, kas rada korupcijas riskus, nekad nevarot pilnībā izslēgt.

Jau vēstīts, ka KNAB aizturētā persona strādājusi bankā "Citadele", apstiprināja "Citadeles" korporatīvo komunikāciju vadītāja Ieva Prauliņa.

Kā uzsvēra Prauliņa, aizturētā persona nav valsts amatpersona, taču strādājusi ar klientiem.

KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecinot, ka kredītiestādes amatpersona, kas atbild par korporatīvo klientu apkalpošanu, kukuli prasījusi no komersanta, kas pārstāv lielus ražojošus uzņēmumus. Kukulis prasīts, lai tiktu samazinātas uzņēmumu kredītlīgumos iekļautās komisijas maksas un nodrošināti turpmāki labvēlīgi turpmākās sadarbības nosacījumi no bankas puses.

Kukulis pieprasīts laika posmā no šā gada 28.jūnija līdz 19.augustam.

Par prettiesiskā labuma pieprasīšanu komersants informēja KNAB. Sadarbojoties ar uzņēmēju, KNAB veicis operatīvās un procesuālās darbības, lai atklātu kukuļņemšanas faktu un pēc kukuļa daļas - 17 500 latu - pieņemšanas kredītiestādes amatpersona aizturēta.

Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB izmeklētājs 21.augustā kredītiestādes amatpersonu atzina par aizdomās turēto saistībā ar kukuļņemšanu, ja tā izdarīta lielā apmērā.

Aizdomās turētajam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - aizliegums izbraukt no valsts un tuvoties noteiktām personām, kā arī aizliegums ieņemt amatus bankās.

Prauliņa apliecināja, ka "Citadele" sadarbojas ar KNAB, lai veicinātu lietas izmeklēšanu.

Lai novērstu banku amatpersonu prettiesisku rīcību, KNAB aicina kredītiestādēm pastiprināt pretkorupcijas un iekšējās kontroles pasākumus, atzīmējusi Karlsberga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!