Foto: LETA

"Bigbank" otrdien, 6. septembrī, paziņojusi par obligāciju publisko piedāvājumu Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ar kopējo 10–20 miljonu eiro apjomu.

Investori var pieteikties uz "Bigbank" desmit gadu nenodrošinātām subordinētajām obligācijām ar gada procentu likmi 8%, kas maksājama reizi ceturksnī. Parakstīšanās periods sākas otrdien un beidzas 16. septembrī. "Bigbank" plāno kotēt obligācijas Tallinas biržas "Nasdaq" Baltijas obligāciju sarakstā, lai nodrošinātu likviditāti un brīvu tirdzniecību.

""Bigbank" specializējas kredītu jomā un šobrīd sniedz digitālās bankas pakalpojumus deviņās Eiropas valstīs. Šīs transakcijas un piedāvājuma vispārējais mērķis ir nostiprināt grupas kapitāla struktūru un nodrošināt stabilu piekļuvi papildu kapitālam, lai finansētu grupas budžetu un izaugsmi, kā paredzēts mūsu stratēģiskajā plānā," skaidro "Bigbank" valdes priekšsēdētājs Martins Lants (Martin Länts), "mūsu plāns – kotēt emitējamās obligācijas "Nasdaq" Tallinas Fondu biržas Baltijas obligāciju sarakstā un tādējādi iegūt publiski kotēta uzņēmuma statusu – palīdzēs popularizēt savu banku un tās banku produktus vēl plašākā mērogā gan potenciālo klientu, gan sabiedrības vidū."

"Bigbank ir dažādots kredītportfelis, ko veido hipotekārie un patēriņa kredīti, kā arī uzņēmumu attīstības un investīciju kredīti," teica Lants. "Pašreizējās inflācijas vidē biržā kotēta subordinētā obligācija ar 8% fiksētu procentu likmi uz 10 gadiem ir instruments, ko vērts apsvērt savu uzkrājumu izguldīšanas nolūkā," viņš piebilst.

Saskaņā ar savu jauno stratēģiju "Bigbank" tuvāko piecu gadu laikā plāno palielināt privāto un korporatīvo kredītu portfeli gan dabiskās izaugsmes, gan iespējamu iegāžu veidā. Pēc Lanta teiktā, kā nozīmīgu soli klientu loka paplašināšanai banka iecerējusi papildu aizdevumiem nodrošināt arī ikdienas bankas pakalpojumus. Iesākumā tiks piedāvātas "Visa" kredītkartes, tas notiks nākamā gada sākumā.

"Bigbank" pagājušajā gadā kopējie aktīvi pārsniedza vienu miljardu eiro. Bankas bilances kopsumma 2022. gada 30. jūnijā bija 1,4 miljardi eiro un pašu kapitāls – 193 miljoni eiro. 2021. gadā bilances kopsumma pieauga par 52%, bet 2022. gada pirmajos sešos mēnešos – vēl par 24,7%. Banka darbojas deviņās valstīs, tai ir 126 000 aktīvu klientu un gandrīz 500 darbinieku.

Kredītreitingu aģentūra "Moody's" 1. jūlijā piešķīra "Bigbank" bankas noguldījumiem ārvalstu un vietējā valūtā reitingu "Baa3" ilgtermiņa reitingu skalā un "Prime-3" īstermiņa reitingu skalā.

Otrdien uzsāktajā publiskajā piedāvājumā "Bigbank" piedāvā līdz 10 000 nenodrošinātu subordinēto obligāciju ar nosaukumu "EUR 8,00 "Bigbank" subordinētā obligācija 22-2032", kuru katras nominālvērtība ir 1000 eiro, dzēšanas termiņš 2032. gada 21. septembris un fiksētā procentu likme – 8% gadā, maksājama reizi ceturksnī. Pārsnieguma gadījumā "Bigbank" ir tiesības palielināt piedāvājuma apjomu līdz 20 000 obligāciju. Tāpat "Bigbank" ir tiesības atcelt piedāvājumu neparakstītajā apjomā. Nenodrošinātās subordinētās obligācijas tiek piedāvātas ar cenu 1000 eiro par vienu obligāciju.

Obligāciju parakstīšanas periods sākas otrdien, 2022. gada 6. septembrī, plkst. 10.00 un beigsies 2022. gada 16. septembrī plkst. 15.30. Piedāvājums būs paredzēts privātajiem un institucionālajiem investoriem Igaunijā, Latvijā un Lietuvā.

Subordinētā obligācija ir "Bigbank" nenodrošinātas parāda saistības pret investoru. Obligāciju subordinācija nozīmē, ka "Bigbank" likvidācijas vai bankrota gadījumā visiem prasījumiem, kas izriet no subordinētajām obligācijām, iestājas dzēšanas termiņš un tie tiek apmierināti tikai pēc visu nesubordinēto atzīto prasījumu pilnīgas apmierināšanas saskaņā ar piemērojamiem tiesību aktiem.

Uzņēmums plāno no obligāciju emisijas gūtos ieņēmumus izmantot papildu kredītrisku segšanā, kas izriet no grupas uzņēmumu un mājokļa kredītu portfeļa pieauguma Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, kā arī lai izpildītu likumā noteiktās papildu prasības attiecībā uz 2. līmeņa kapitālu.

Obligāciju emisijas ietvaros gūtos ieņēmumus var izmantot arī esošo "Bigbank" emitēto nenodrošināto subordinēto obligāciju pirmstermiņa dzēšanai ar nosacījumu, ka "Bigbank" ir tiesības šīs obligācijas dzēst pirms termiņa saskaņā ar piemērojamiem obligāciju noteikumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!