Foto: Shutterstock
Eiropas nekustamo īpašumu kompāniju akcijas, ko apkopo "Stoxx 600 Real Estate Index" pirmdien noslīdēja līdz zemākajam līmenim gandrīz 12 gadu laikā, vēsta "Bloomberg".

Indekss, kurā iekļauti tādi uzņēmumi kā Vācijas dzīvojamo māju saimnieks "Vonovia SE", Apvienotās Karalistes biroju firma "British Land Co." un iepirkšanās centru grupa "Unibail-Rodamco-Westfield", pirmdien nokritās par 2,0%.

Tas, kā raksta "Bloomberg", notiek paralēli valstu parāda vērtspapīru likmju pieaugumam, kas arī sasniedz ilgos gadus nepieredzētus līmeņus.

Kopumā nekustamā īpašuma indekss šogad ir samazinājies par 14%. Saskaroties gan ar aktīvu vērtības samazināšanos, gan pieaugošām parāda apkalpošanas izmaksām, dažiem uzņēmumiem var būt nepieciešams piesaistīt papildu kapitālu.

"Bažas ir saistītas ar īpašumu vērtībām, kur pastāv ievērojama nenoteiktība un ir maz darījumu, kas tad varētu atbalstīt augstās cenas," sacīja "Bloomberg Intelligence" īpašuma analītiķe Sjū Mundena. "Šī situācija, visticamāk, nemainīsies, kamēr nebūs redzams, ka procentu likmes ir sasniegušas augstāko punktu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!