Foto: LETA
Atbalsts, ko Latvija piešķīrusi “Latvijas Hipotēku un zemes bankas” (“Hipotēku bankas”) pārveidei, atbilst Eiropas Savienības (ES) noteikumiem par valsts atbalsta piešķiršanu, atzinusi Eiropas Komisija (EK).

EK norāda, ka "Hipotēku bankas" komercaktīvu pārdošana un fakts, ka tā vairs nesniegs komercbankas pakalpojumus, mazinās valsts atbalsta radītos konkurences izkropļojumus.

EK priekšsēdētāja vietnieks Hoakins Almunja, kurš ir atbildīgs par konkurences politiku, norāda: ""Hipotēku banka" vairs nesniegs komercbankas pakalpojumus, kas samazinās saņemtā valsts atbalsta radītos konkurences izkropļojumus. Turklāt izrādījās, ka "Hipotēku bankas" pārveide par attīstības banku nodokļu maksātājiem izmaksās lētāk nekā sākotnēji tika paredzēts."

 Kopš 2009. gada "Hipotēku banka" ir saņēmusi būtisku valsts atbalstu, tostarp ar rekapitalizācijas, likviditātes atbalsta un garantiju pasākumiem. EK pagaidu kārtībā bija apstiprinājusi minētos pasākumus finanšu stabilitātes dēļ un izskatījusi to saderību ar ES noteikumiem par valsts atbalstu bankām finanšu krīzes laikā. 2012. gada janvārī EK sāka šo pasākumu padziļinātu izmeklēšanu.EK izmeklēšanā tika konstatēts, ka "Hipotēku bankas" komercdarbības pārtraukšana un pārveide par attīstības banku atbilst kritērijiem, kas noteikti EK paziņojumā par banku pārstrukturēšanu finanšu krīzes laikā.Jo īpaši atbalsta radītos konkurences izkropļojumus kompensē ar "Hipotēku bankas" komercdarbību pārdošanu vai pakāpenisku pārtraukšanu.

Līdz ar to " Hipotēku banka" vairs nekonkurēs ar komercbankām. Turklāt "Hipotēku bankas" pārveidei pieprasītais valsts atbalsts ir mazāks, nekā sākotnēji tika paredzēts, un banka piedalās izmaksu segšanā, izmantojot ieņēmumus no savu komercdarbību pārdošanas.Attiecībā uz "Hipotēku bankas" pārveidi par attīstības banku EK izmeklēšanu turpina un ir jāprecizē attīstības bankas turpmākie uzdevumi un organizatoriskā struktūra. 

"Hipotēku banku" kā valsts banku 1993. gada 19. martā izveidoja Latvijas valdība. Pirms tika sākta tās pārveide, tā bija astotā lielākā banka Latvijā. Banka darbojas gan kā attīstības banka, gan kā komercbanka. Pēdējo gadu laikā šī banka ir kļuvusi par galveno institūciju, ar kuras starpniecību tiek īstenotas valsts atbalstītas aizdevumu programmas Mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam, uzņēmējdarbības uzsākšanai, atbalstam lauksaimniecībai un lauku apvidiem un arī atbalstam sociāli vismazāk aizsargāto iedzīvotāju grupu uzņēmējdarbībai. 

Saskaņā ar 2011. gada pārveidošanas plānu, par ko tika panākta vienošanās starp Latviju, SVF un ES, "Hipotēku bankai" ir liegts veikt komercdarbību un tā ir pārveidota par attīstības banku.

"Hipotēku bankas" komercdarbības tika sagrupētas paketēs un pārdotas; atlikušās daļas, kurām nevarēja atrast pircējus, tika pakāpeniski pārtrauktas.Kopš 2009. gada "Hipotēku banka" ir saņēmusi valsts atbalstu dažādu pasākumu veidā, tostarp ar rekapitalizācijas, likviditātes atbalsta un garantiju pasākumiem, par kopējo summu apmēram 225 miljonu latu apmērā.

Jau ziņots, ka atbilstoši konsultanta izvērtējumam un ieteikumam "Hipotēku bankas" komercdaļas pakete, kurā ietilpst nekustamo īpašumu attīstītāju aizdevumi, pārdota AS "Rietumu Banka" , kuras piedāvājums tika atzīts par atbilstošu tirgus situācijai. Lēmums par "Hipotēku bankas" komercdaļas pārdošanu ir secīgs turpinājums 2009.gada lēmumam līdz 2013.gada beigām pārtraukt "Hipotēku bankas" komercdarbību un koncentrēties tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.Savukārt pērnvasar tika noslēgti līgumi par četru "Hipotēku bankas" komercdaļas pakešu pārdošanu.

 "Swedbank" iegādājās "Hipotēku bankas" komercdaļas paketes, kurās ir privātpersonu un juridisko personu komercaizdevumi, norēķinu un noguldījumu pakalpojumi. SIA "Swedbank līzings" iegādājās SIA "Hipolīzings". Savukārt pensiju 2.līmeņa plānu pārvaldīšanas paketi iegādājās "SEB Wealth Management".Savukārt pērn oktobrī valdības piesaistītā konsultāciju uzņēmuma valdes loceklis Mārtiņš Krūtainis informēja, ka ar potenciālajiem pircējiem vēl nolemts turpināt sarunas par "Hipotēku bankas" komercdaļas paketi, kas ietver kredītus nekustamo īpašumu attīstītājiem, bet atsevišķu paketi veido slikto aktīvu izstrādes kompānija "HipoNIA".

Valdība jau 2009.gadā nolēma, ka līdz 2013.gada beigām tiks pārtraukta "Hipotēku bankas" komercdarbība, lai nākotnē koncentrētos tikai uz attīstības institūcijas uzdevumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!