Foto: F64
Ekonomikas ministrija trešdien iesniegusi Saeimā priekšlikumu samazināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 12% līdz šim plānoto 20% vietā, informē ministrija.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) uzskata, ka šāda nodokļa likme ne tikai veicinās jaunu uzņēmumu veidošanos un risinās nodarbinātības problēmu, bet arī mazinās "ēnu ekonomikas" īpatsvaru.

Kampars norāda, ka vienotā mikrouzņēmuma nodokļa ieviešana ir būtisks nosacījums uzņēmējdarbības vides uzlabošanai Latvijā. "Tas ļaus veiksmīgāk attīstīt esošos mikrouzņēmumus, kā arī kopā ar samazināto uzņēmuma dibināšanas pamatkapitālu un citām priekšrocībām sekmēs jaunu uzņēmumu veidošanos. Būtiski, ka vienotā nodokļa ieviešana ļaus daudz veiksmīgāk attīstīties tieši "ģimenes" uzņēmumu segmentam un uzņēmējdarbībai reģionos," norāda ministrs.

Viņš cer, ka jau tuvākajā laikā ar mikrouzņēmuma nodokļa ieviešanu saistītā likumprojeku pakete gūs Saeimas atbalstu, kā rezultātā būs iespējams pilnībā iedzīvināt Mikrouzņēmumu atbalsta programmu.

Jau vēstīts, ka valdības sagatavotajā likuma projektā bija paredzēts, ka mikrouzņēmumu nodokļa likme būs 20%, taču tas izpelnījās uzņēmēju un ekspertu kritiku, norādot, ka līdz ar to mazajiem uzņēmumiem nodokļa maksājums būs pat lielāks nekā līdz šim.

Mikrouzņēmuma nodoklis ietvers valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu par mikrouzņēmuma darbiniekiem. Tas ietvers arī mikrouzņēmuma uzņēmuma ienākuma nodokli, ja mikrouzņēmums atbilst uzņēmuma ienākuma nodokļa maksātāja pazīmēm, kā arī mikrouzņēmuma īpašnieka iedzīvotāju ienākuma nodokli par mikrouzņēmuma saimnieciskās darbības ieņēmumu daļu.

Ar mikrouzņēmuma nodokli apliks mikrouzņēmuma taksācijas perioda apgrozījumu. Ja mikrouzņēmuma darbinieku skaits ceturksnī pārsniegs piecus darbiniekus, likmei pieskaitīs 2 procenta punktus par katru papildu nodarbināto darbinieku. Ja darbinieku skaits mikrouzņēmumā ceturksnī ir mainīgs, mikrouzņēmuma nodokļa likmi noteiks pēc lielākā darbinieku skaita mikrouzņēmumā attiecīgajā ceturksnī, ņemot vērā tos darbiniekus, kuri ir nostrādājuši ne mazāk par pusi no attiecīgā ceturkšņa.

Mikoruzņēmumu likumu paketi pašalik izskata Saeima. Premjers Valdis Dombrvskis (JL) lūdzis parlamentu to virzīt steidzamības kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!