Foto: Reuters/Scanpix

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Fitch Ratings" ("Fitch") trešdien paziņoja, ka riski Latvijas banku sektoram ir fundamentāli atšķirīgi no tiem, kādi bija Kipras bankām, pirms tika panākta vienošanās par starptautisko aizdevumu šai valstij.

"Fitch" arī norāda, ka situācija Kiprā ir palielinājusi riskus Latvijas centieniem ieviest eiro nākamā gada janvārī politiskā fona Eiropā dēļ, tomēr reitingu aģentūra uzsver, ka joprojām uzskata, ka Latvija saņems uzaicinājumu pievienoties eiro zonai iecerētajā laikā.

"Mēs uzskatām, ka iestāja eiro zonā joprojām ir Latvijas primārais mērķis un tāpēc valsts būs gatava īstenot fokusētas strukturālas reformas, lai ierobežotu pārmērīgi lielu ārzemju kapitāla ieplūšanu tās banku sistēmā.. Šīs reformas var būt no pasākumiem, lai ierobežotu banku apetīti veikt darījumus ar nerezidentiem līdz citiem [pasākumiem], lai samazinātu Latvijas kā banku centra pievilcību," teikts "Fitch" paziņojumā.

"Fitch" norāda, ka, 2012.gada novembrī, piešķirot Latvijai kredītreitingu BBB ar pozitīvu nākotnes prognozi, tika ņemts vērā, ka nerezidentu noguldījumu pieaugums var negatīvi ietekmēt Latvijas reitingu.

"Nerezidentu depozīti ‒ galvenokārt no Krievijas ‒ [Latvijā] ir 49% no depozītiem (vairāk nekā Kipras 37%), un tie ir koncentrēti galvenokārt vietējā [kapitāla] bankās. Tomēr, skatoties kontekstā, nerezidentu depozīti ir tikai 40% no Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP), salīdzinot ar 140% no IKP Kiprā," sacīts paziņojumā. Tajā uzsvērts, ka Latvijas ekonomika ir daudz mazāk atkarīga no banku sektora nekā Kipras ekonomika.

"Fitch" arī pauž pārliecību, ka nepieciešamības gadījumā Latvijas valdība atbalstīs tās vietējās bankas, kas ir sistēmiski nozīmīgas.

Kad martā tika panākta vienošanās par 10 miljardu eiro (septiņu miljardu latu) starptautisko aizdevumu Kiprai, tiek izteikti pieņēmumi, ka augstā nerezidentu noguldījumu īpatsvara dēļ arī Latvijas banku sektoram var būt līdzīgas problēmas.

Maija sākumā starptautiskā kredītreitingu aģentūra "Moody's Investors Service" ("Moody's") brīdināja Latviju par nerezidentu noguldījumu pieauguma negatīvo ietekmi uz banku sistēmu kopumā. "Moody's" paziņojumā uzsvēra, ka pieaugošais nerezidentu noguldījumu apmērs rada negatīva reitinga riskus Latvijas banku sistēmai.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) dati liecina, ka 2013.gada marta beigās nerezidentu noguldījumu apmērs Latvijas bankās veidoja 6,384 miljardus latu, kas ir 49,9% no kopējiem banku sistēmas piesaistītajiem noguldījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!