Foto: LETA
No pērnā gada 29.novembra līdz ceturtdienas pulksten 17 valsts garantētā atlīdzība "Latvijas Krājbankas" klientiem izmaksāta 301,3 miljonu latu apmērā, pavēstīja bankas "Citadele" Korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja Ieva Prauliņa.

Pēc viņas teiktā, tas ir gandrīz 90% no kopējās valsts garantēto atlīdzību summas. Atlīdzību ir saņēmuši 89 479 "Latvijas Krājbankas" klienti. Lielākā daļa klientu izvēlas valsts garantēto atlīdzību saņemt ar pārskaitījumu, piebilda Prauliņa.

"Valsts garantēto atlīdzību izmaksa bankā "Citadele" turpinās. Lai arī iedzīvotāju aktivitāte ir daudz mazāka nekā atlīdzību izmaksas pirmajās nedēļās, iedzīvotāji turpina nākt uz banku "Citadele" un turpina arī piereģistrēties bankas apmeklējumam "Citadeles" mājaslapā, izvēloties sev ērtāko apmeklējuma laiku un vietu," norādīja bankas Korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja.

Jau ziņots, ka pērn 29.novembrī ar bankas "Citadele" starpniecību sākās garantēto atlīdzību izmaksas "Latvijas Krājbankas" noguldītājiem – Latvijas valsts garantē "Latvijas Krājbankas" klientiem naudas izmaksu līdz 100 tūkstošiem eiro (70 280,40 latu). Likums paredz, ka klientiem tiesības saņemt šo naudu saglabāsies 60 gadu. Valsts garantētā atlīdzība attiecas uz visiem līdzekļiem – gan uz depozītiem, gan norēķinu kontiem, algu kontiem, krājkontiem, ieskaitot peļņas procentus, kas aprēķināti līdz 22.novembrim. Atbilstoši Noguldījumu garantiju likumam nauda tiek izmaksāta latos.

"Naudu ir iespējams saņemt gan ar pārskaitījumu uz bankā "Citadele" atvērto kontu vai jebkuras citas bankas kontu, gan izņemot skaidrā naudā. Atgādinām, ka visa naudas summa tiek piešķirta vienā maksājumā. Līdz ar to nav iespējams daļu izņemt skaidrā naudā, bet daļu pārskaitīt uz bankas kontu. Atgādinām: ja cilvēks vēlas izņemt skaidrā naudā vairāk par 500 latiem, tas iepriekš obligāti ir jāpiesaka bankā "Citadele" vai tās mājaslapā, jo banka drošības apstākļu dēļ vienuviet netur pārāk lielas skaidras naudas summas," teica Prauliņa.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) rīcībā esošā informācija liecina, ka 99,8% no "Latvijas Krājbankas" klientu noguldījumiem iekļaujas garantētās atlīdzības 100 tūkstošu eiro jeb 70,3 tūkstošu latu apmērā, tādējādi klienti saņems savu noguldījumu pilnā apmērā.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

13.decembrī Rīgas apgabaltiesa nolēma pieņemt izskatīšanai FKTK pieteikumu un ierosināt "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas lietu.

Lietuvas valdība nacionalizējusi 100% "Latvijas Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!