Foto: F64

15.aprīli noslēdzās reforma struktūrās, kas piešķir Eiropas un valsts kredītus, garantijas un grantus uzņēmējiem un zemniekiem. Turpmāk Latvijas Garantiju aģentūras, Lauku atbalsta fonda un reformētās Hipotēku bankas vietā valsts un Eiropas atbalstu uzņēmējiem un zemniekiem dalīs Attīstības finanšu institūcija "Altum", vēsta TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Tomēr aģentūrā ir noslēgts koplīgums, kas reorganizācijas gadījumā paredz darbiniekiem izmaksāt prāvas kompensācijas. "Altum" vadība to nesteidzas darīt, bet darbinieki ir gatavi tiesāties.

Bijušais Latvijas Garantiju aģentūras valdes priekšsēdētājs Klāvs Vasks skaidro, ka 2014.gadā LGA kopējais valsts atbalsts bija 54 miljoni eiro, bet administratīvās izmaksas 950 tūkstoši jeb 1,76%. Savukārt "Altum" "noēdot" pat piekto daļu no savas uzņēmēju atbalstam paredzētās naudas, jo pērn administrācijai iztērēti 10 miljoni eiro.

Tāpēc var uzskatīt, ka apvienošana ir nesusi jau pirmos pozitīvos rezultātus - samazinot vadības izdevumus un atsakoties no liekajām telpām, jau šogad ietaupīti pāris simti tūkstošu eiro.

Tomēr pirmo ietaupījumu var nākties samaksāt kompensācijās darbiniekiem, jo Latvijas Garantiju aģentūras darbiniekiem ir noslēgts koplīgums, kurā paredzēts, ka reorganizācijas gadījumā darbinieki saņem kompensācijas trīs līdz piecu mēnešalgu apmērā. Kopumā tas var prasīt līdz 200 tūkstošiem eiro, ziņo raidījums.

Gatavojoties reorganizācijai garantiju aģentūras koplīguma punkti par kompensācijām ir vērtēti, un secināts, ka tās nav jāmaksā, jo darbiniekiem netiek nodarīts nekāds kaitējums.

Taču kā skaidro "Altum" valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko, "šajā gadījumā nekāda zaudējuma nav un nav pamata atsevišķos gadījumos līdz 18 tūkstoši vienam darbiniekam, vai kopā 200 tūkstošus izmaksāt šāda apjoma kompensācijās".

Visi garantiju aģentūras darbinieki ir Finanšu nozares arodbiedrības biedri, un pati arodbiedrība ir pārliecināta, ka uzņēmums nevar izvairīties no naudas izmaksāšanas.

"Altum" ir pirmais uzņēmums, kur vienu īpašnieku – valsti, kā kapitāla daļu turētāji pārstāv trīs ministrijas. Kā vēsta raidījums, jācer, ka tas neradīs šķēršļus atbalsta programmu īstenošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!