Foto: LETA
Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) pirmo pusgadu pabeigusi ar 3,1 miljona latu peļņu, pretēji zaudējumiem šajā laika periodā pirms gada, liecina bankas sniegtā informācija biržai "NASDAQ OMX Riga".

"Hipotēku bankas" sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte informēja, ka bankas peļņa pirms uzkrājumiem un nodokļu nomaksas bija 4,6 miljoni latu, kas salīdzinot ar attiecīgo laika periodā pagājušajā gadā, ir dubultojusies. Ieņēmumi šā gada pirmajos sešos mēnešos sasniedza 11,9 miljonus latu, kas ir par 30% vairāk kā šajā periodā 2010.gadā.

"Hipotēku bankas" bruto aktīvu apjoms pirmajos sešos mēnešos ir samazinājies par 59,3 miljoniem latu jeb par 7%, jūnija beigās sasniedzot 748,9 miljonu latus. Bruto kredītportfelis samazinājies par 5%, sasniedzot 565,6 miljonus latu, ko veido attīstības aizdevumu portfelis 235,3 miljoni latu (42% no portfeļa) un komercaizdevumu portfelis 330,3 miljoni latu (58% no portfeļa).

Savukārt noguldījumu kopējais apjoms pirmajos sešos mēnešos pieaudzis par 5%, sasniedzot 376,7 miljonus latu.

Eglīte informēja, ka turpina palielināties "Hipotēku bankas" klientu skaits juridisko personu sektorā, kas saistāms ar bankas aktīvo darbību valsts atbalsta programmu realizācijas jomā. Pirmajos sešos mēnešos salīdzinot ar šādu periodu pērn no jauna piesaistīto biznesa klientu skaits palielinājies par 26%.

""Hipotēku banka" uztur nemainīgi augstus kapitāla pietiekamības un likviditātes rādītājus, kas ievērojami pārsniedz Kredītiestāžu likumā noteiktos minimālos apmērus. Kapitāla pietiekamības rādītājs 30.jūnijā bija 16,3% (minimālais apmērs 8%), likviditātes rādītājs 30.jūnijā bija 66,4% (minimālais apmērs 30%)," informēja bankas pārstāve.

Viņa arī pavēstīja, ka "Hipotēku banka" turpina finansēt biznesa uzsākšanas un attīstības projektus un strādā pie jaunu programmu izveides. Komersantu konkurētspējas uzlabošanas programmā kopumā piešķirti aizdevumi 151,3 miljonu latu apmērā. Eiropas Sociālā fonda programmā "Atbalsts pašnodarbinātības un uzņēmējdarbības uzsākšanai" biznesa uzsācējiem atbalstīti 465 projekti par 5,8 miljoniem latu, apmācīti 996 jaunie uzņēmēji. Mazo un vidējo uzņēmumu izaugsmes aizdevumu programmā piešķirti 14,7 miljoni latu, aktīvi turpinās aizdevumu izsniegšana arī apgrozāmo līdzekļu aizdevumu programmā lauksaimniekiem, kurā līdz 30.jūnijam izsniegti 399 aizdevumi par kopējo summu 12 miljoni latu. No Kredītu fonda līdzekļiem finansēti 11 lauksaimniecības ilgtermiņa investīciju projekti par kopējo summu 6,3 miljoni latu, pavēstīja Eglīte.

"Īstenojot līdzsvarotu bankas finanšu politiku un mērķtiecīgu valsts atbalsta programmu realizāciju, "Hipotēku banka" pirmajā pusgadā ir stabili atgriezusies pie izaugsmes. "Hipotēku banka" aktīvi turpina kreditēt valsts atbalsta programmu ietvaros, vēlreiz apliecinot specializētas valsts atbalsta institūcijas nepieciešamību. Pārveides par attīstības institūciju procesa ietvaros jūnijā noslēgts līgums ar "SEB Enskilda" par "Hipotēku bankas" komerciālo aktīvu nodalīšanas stratēģijas izstrādi un ieviešanu," paziņojumā norāda bankas valdes priekšsēdētājs Rolands Paņko.

Eglīte piebilda, ka "Hipotēku bankas" pārveide par uzņēmējdarbības valsts atbalsta institūciju vēl vairāk veicinās efektīvu un operatīvu uzņēmēju vajadzībām atbilstošu programmu ieviešanu. "Jau šā gada trešajā ceturksnī plānojam uzsākt jaunu kreditēšanas valsts atbalsta programmu, izsniedzot mikrokredītus un grantus mikro, mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Pirmajā pusgadā esam pilnībā apguvuši apgrozāmo līdzekļu programmu lauksaimniekiem 10 miljonu latu apmērā, un valdība programmas apjomu palielinājusi līdz 18 miljoniem latu. Šajā periodā paplašināta arī "Starta" programmas biznesa uzsācējiem pieejamība un programmas atbalsts tagad ir pieejams arī esošajiem uzņēmējiem, kas vēlas sākt jaunu darbības virzienu un šim nolūkam dibina jaunu uzņēmumu. Lai palīdzētu uzņēmējiem orientēties valsts atbalsta programmu iespējās, internetā esam izveidojuši valsts atbalsta programmu kalkulatoru," informēja Paņko.

"Hipotēku banka" 2010.gada pirmajā pusgadā cieta 39,274 miljonu latu zaudējumus. Savukārt 2010.gadā kopumā bankas auditētie zaudējumi bija 67,92 miljoni latu, kas ir par 25,7% lielāki nekā 2009.gadā.

Pēc aktīvu apmēra " Hipotēku banka" decembra beigās bija astotā lielākā no 29 Latvijas bankām, liecina Latvijas Komercbanku asociācijas dati. Tās vienīgā īpašniece ir valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!