Foto: Publicitātes foto
Ieguldījumu pārvaldes sabiedrības "Indexo" akciju sākotnējais publiskais piedāvājums (IPO) sāksies otrdien, 28. jūnijā, un ilgs līdz 11. jūlijam, informēja "Indexo" pārstāvji.

Piedāvājumā akcijas cena būs 14 eiro.

"Indexo" piedāvās parakstīties uz 535 000 akciju, tādējādi piesaistot kopumā 7,49 miljonus eiro. Vienas akcijas nominālvērtība ir viens eiro.

Akcijas pārdošanas cena - 14 eiro - noteikta atbilstoši "Indexo" vērtējumam. Akciju iegādei nebūs minimālā limita, proti, investori varēs iegādāties sākot no vienas akcijas.

Atbilstoši "Indexo" IPO prospektam, piedāvājums oficiāli tiks slēgts 11. jūlijā plkst.15.30. Ņemot vērā, ka parakstīšanās uzdevumu pieņemšanas laiks var atšķirties atkarībā no investora izvēlētās bankas, "Indexo" aicina parakstīšanās uzdevumus iesniegt līdz 11. jūlijam plkst.12.

"Indexo" IPO akciju privātais piedāvājums ("Retail Offering") tiks veikts Latvijā un Igaunijā, dodot iespēju parakstīties uz "Indexo" akcijām ikvienam interesentam, kuram būs atvērts vērtspapīru konts kādā no finanšu iestādēm, kas ir "Nasdaq Riga" biržas biedrs, atbilstoši IPO prospektā noteiktajam. Lai parakstītos uz akcijām, investoram ir jāiepazīstas ar IPO prospektu un jādod parakstīšanās rīkojums bankā, kurā atvērts vērtspapīru konts.

Gadījumā, ja pieprasījums pēc akcijām pārsniegs piedāvājumu, akcijas tiks piešķirtas atbilstoši prospektā atspoguļotajiem akciju sadales ("allocation") principiem, piešķirot priekšrocības "Indexo" pensiju trešā līmeņa klientiem (privātā piedāvājuma jeb "Retail Offering" ietvaros) un esošajiem akcionāriem (akcionāru piedāvājuma jeb "Shareholder Offering" ietvaros).

Pēc prospektā minētās informācijas, akciju pirmā tirdzniecības diena "Nasdaq Riga" varētu būt aptuveni 2022. gada 15. jūlijs.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) otrdien apstiprināja "Indexo" IPO prospektu.

"Indexo" akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma mērķis ir piesaistīt investīcijas, lai dibinātu banku.

Kompānijas valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis iepriekš skaidroja, ka biržā kotēs ieguldījumu pārvaldes sabiedrības akcijas, savukārt plānotā banka, kuras izveidei "Indexo" piesaista līdzekļus, būs tās 100% meitasuzņēmums, kas netiks kotēts biržā.

Vienlaikus Siksnis atzina, ka nevar tikt izslēgts arī bankas licences nesaņemšanas risks, kas ir atkarīgs no Eiropas Centrālās bankas lēmuma. Rēķinoties ar šo risku, paredzēts, ka gadījumā, ja divu gadu laikā pēc IPO netiek saņemta bankas licence, visi IPO investori, kuri to vēlēsies, varēs atdot iegādātās akcijas un atgūt naudu.

Tāpat ir paredzēts, ka 12 mēnešu laikā pēc IPO divi lielākie "Indexo" akcionāri - Siksnis un Henriks Karmo, kuriem vienīgajiem pieder vairāk nekā 5% akciju, - nevarēs pārdot vairāk par 10% no viņiem piederošajām akcijām. Savukārt pārējie esošie akcionāri gada laikā nevarēs pārdot vairāk par 20% no savām akcijām.

Ieguldījumu pārvaldes sabiedrība "Indexo" tika izveidota 2017. gadā.

"Indexo" lielākais akcionārs ir SIA "DVH", kurai, pēc IPO prospektā minētā, pieder apmēram 22,31% akciju. Kompānijas "DVH" īpašnieki ir SIA "Perfect Match" (40,97%), kuras vienīgais īpašnieks ir Henriks Karmo, SIA "VSCAP" (33,07%), kuras vienīgais īpašnieks ir Siksnis, kā arī SIA "Dziela" (11,94%), kuras īpašnieki vienādās daļās ir Kristīne Mūrmane un Druvis Mūrmanis, kā arī SIA "Crosshill Capital" (9,92%), kuras īpašnieks ir Toms Kreicbergs, un SIA "IJ birojs" (4,1%), kuras vienīgais īpašnieks ir Jānis Buks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!