Foto: F64
Jelgavas novada pašvaldība saimnieciskajai darbībai un ikdienas norēķiniem pakāpeniski pārskaita naudu atpakaļ no Valsts Kases uz "Swedbank", norādot, ka nedēļas nogalē nauda no bankas izņemta "piesardzības mehānismam informācijas vakuuma apstākļos".

Iepriekš domes priekšsēdis Ziedonis Caune gan savu rīkojumu pārskaitīt naudu - vairāk nekā miljonu latu - pamatoja ar citu iemeslu – premjera Valda Dombrovska (V) aicinājumu pašvaldībām naudu labāk glabāt Valsts Kasē.

Pašvaldība informē, ka pakāpeniski pārskaita līdzekļus atpakaļ uz banku un "noraida jebkādus apgalvojumus par līdzatbildību saceltajā ažiotāžā, jo, kā minēts iepriekš, tāpat kā citas pašvaldības - tā rīkojusies iedzīvotāju interesēs". "Līdzekļu pārvirzīšana no kredītiestādes uz Valsts Kasi nekādā mēra nav uzskatāma un pielīdzināma nepatiesas informācijas izplatīšanai, bet gan piesardzības mehānismam informācijas vakuuma apstākļos. Tiklīdz saņemti oficiāli notikušā skaidrojumi no atbildīgajām institūcijām, pašvaldība izsvērti atgriež līdzekļus bankā," teikts domes paziņojumā.

"Lai gan plašsaziņas līdzekļos izskanējuši apgalvojumi, ka domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune ir līdzatbildīgs sabiedrības dezinformēšanā un nepārdomātā rīcībā, liekot 10. decembra vakarā pārskaitīt visus Swedbank esošos pašvaldības budžeta līdzekļus uz Valsts kasi, Jelgavas novada pašvaldība uzskata, ka šāda rīcība bija pamatota un veikta novada un tā iedzīvotāju interesēs," pausts paziņojumā, atgādinot, ka pirms mēneša notikušajā Latvijas Krājbankas krīzē novada pašvaldība zaudēja 42 000 jeb visus autoceļu fonda līdzekļus.

"Likums nosaka, ka uz pašvaldību līdzekļiem komercbankās neattiecas noguldījumu garantijas, tādēļ pēc autoceļu fonda līdzekļu zaudējuma, pašvaldība nevēlējās riskēt ar vairāk kā vienu miljonu latu," skaidro dome.

Jelgavas novada pašvaldība izsaka gandarījumu, ka saceltā ažiotāža ap "Swedbank" izrādījusies nepatiesa un situācija ir pietiekami stabila, lai pašvaldība un tās iedzīvotāji varētu justies mierīgi par saviem līdzekļiem bankā.

Jau ziņots, ka svētdien pēcpusdienā izplatoties nepamatotām baumām par "Swedbank" finanšu grūtībām, satraukušies bankas klienti kopumā bankomātos un filiālēs izņēmuši aptuveni 24 miljonus latu, kas ir mazāk nekā 1% no bankas kopējā depozītu apjoma

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vēlētos, lai likumsargi atrastu, kas bija pirmavots baumām, kas svētdien vakarā izraisīja "Swedbank" klientu paniku un garas rindas pie bankomātiem. FKTK lūgusi Drošības policijai izmeklēt baumu izplatīšanu, un DP ir ierosinājusi kriminālprocesu, turklāt premjers Valdis Dombrovskis (V) norāda, ka baumas izplatītas apzināti.

Svētdien internetā izplatījās baumas par "Swedbank" problēmām. Cilvēki rindās stāvēja pie bankomātiem, lai izņemtu naudu. Savukārt bankas pārstāvji baumas par problēmām noliedza, apliecinot, ka banka strādā normālā režīmā, un banka turpināja papildināt bankomātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!