Foto: F64

Baumu lietā par "Swedbank" finanšu nestabilitāti pagaidām ne pret vienu personu pretenzijas nav izvirzītas, ceturtdien žurnālistiem pastāstīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Vienlaikus viņš atzina, ka ir jau daudz paveikts baumu cēloņa izmeklēšanas lietā. "Apmērs ir diezgan liels veikts, Drošības policija ir strādājusi vērienīgi," sacīja ģenerālprokurors.

Viņš arī norādīja, ka līdz šim ne pret vienu personu pretenzijas nav izvirzītas. "Katrā ziņā, pašreiz nevienai personai nekādas pretenzijas nav izvirzītas. Pašreiz nav ne aizturēto, ne aizdomās turamo, ne apsūdzības ir izvirzītas," teica Kalnmeiers.

Pēc viņa minētā, nākamnedēļ ir paredzēta apspriede par paveikto "Swedbank" baumu lietā, kurā tiks lemts par turpmāko rīcību. "Notiks kopīga apspriede, kurā analizēsim, kas lietā ir savākts un kāda būs tālākā rīcība," informēja ģenerālprokurors.

Vienlaikus viņš atzina, ka viņa rīcībā nav informācijas, ka baumas par "Swedbank" maksātspējas problēmām ir nākušas no Krievijas. "Katrā ziņā es nevaru apstiprināt, ka manā rīcībā būtu šāda informācija, ka visu šo paniku būtu radījuši kādi Krievijas spēki vai pārstāvji," klāstīja Kalnmeiers.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs Kristaps Zakulis intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja, ka ar nepacietību gaida Drošības policijas izmeklēšanas rezultātus. "Es ar nepacietību gaidu, kādi izmeklēšanas rezultāti tiks publiskoti. Tad mēs arī varēsim vairāk saprast, un bilde būs skaidrāka," atzina Zakulis.

Jau vēstīts, ka no 9.decembra "Swedbank" klienti pastiprināti izņēma naudu no bankas, reaģējot uz baumām par bankas darbības problēmām Zviedrijā un Igaunijā. Saskaņā ar amatpersonu teikto baumas izplatītas apzināti, lai destabilizētu situāciju valstī.

Ziņots arī, ka Drošības policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar nepatiesu ziņu izplatīšanu par situāciju "Swedbank". Drošības policijas priekšnieks vietnieks Ints Ulmanis jau pērn decembra vidū apstiprināja, ka cēlonis baumām par "Swedbank" stāvokli varētu būt meklējams ārzemēs un tā ir viena no versijām, ko kriminālprocesā izskata Drošības policija.

Baumu izplatīšanā pamatā tika izmantoti sociālie tīkli, piemēram, "Twitter", "draugiem.lv", īsziņu sūtīšana un sazvanīšanās.

Pēc aktīvu un arī noguldījumu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!