Foto: Valsts kanceleja

Latvijas finanšu sektoram būtu jāsāk vairāk koncentrēties uz risku vadību, nevis jāizvairās no jebkādiem riskiem, taču tas ir banku un to uzraugu sadarbības jautājums, trešdien, 9. septembrī, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš salīdzināja - var uzskatīt, ka visdrošākais veids, kā neiekļūt ceļu satiksmes negadījumā, ir vispār nekāpt automašīnā, bet tad arī nevar nekur aizbraukt. "Labāk ir kāpt automašīnā un braukt ar prātu - ievērot ātrumu, skatīties spoguļos, lietot virzienrādītāju un tā tālāk."

Premjers stāstīja, ka pēdējā Finanšu sektora attīstības padomē viņš nācis klajā ar skaidru un stingru aicinājumu finanšu sektoram un tā uzraugiem mainīt darbības virzienu. "Mums ir jābeidz tikai meklēt melnās naudas, (..) un mums ir jāsāk pildīt attīstības funkcija, [jādomā], kā varam attīstīt finanšu sektoru un to audzēt," sacīja Kariņš.

Viņš pauda bažas, ka vairāku banku īpašnieki aizvien domā, ka Baltijas valstīs notiek naudas atmazgāšana, lai gan tas sen jau vairs neatbilstot patiesībai. "Bet tā domāšana vēl ir nevis vadīt risku, bet izvairīties no riska," problēmas būtību akcentēja Kariņš.

Valdības vadītājs uzskata - lai situācija mainītos uz pozitīvo pusi, ir jāuzlabo sadarbība starp privātbankām un finanšu sektora uzraugiem. Vaicāts, kad šādas pārmaiņas notiks, Kariņš atbildēja, ka nevar to nodrošināt vienpersoniski, taču dara visu, kas ir viņa spēkos. "Es mudinu uz to, lai mēs ejam uz to risku vadību un beidzam visus uzskatīt par negodīgiem cilvēkiem, jo vienkārši tā nav," apgalvoja premjers.

Kariņš arī piebilda, ka zina vairākus gadījumus, kad pārlieku augsto prasību dēļ investori ir uzgriezuši muguru Latvijai, tāpēc ir aktīvi jāstrādā, lai nākotnē tas neatkārtotos.

Trešdien, 9. septembrī, notika diskusija "Finanšu nozares nākotne - dzīve pēc kapitālā remonta" par izaicinājumiem finanšu nozarē. Kā pavēstīja Finanšu nozares asociācijā, diskusijā runāts par aktualitātēm finanšu nozarē, kreditēšanas rezultātiem 2020. gada pirmajā pusgadā, par uzņēmumu finanšu stāvokli un iespējām saņemt aizdevumus bankās, kā arī par kapitāla tirgus attīstību un ilgtspējīgas finansēšanas lomu nākotnē, kas ir viena no finanšu nozares attīstības plāna prioritātēm.

Diskusijā piedalījās finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), "Swedbank" valdes priekšsēdētājs Latvijā, Finanšu nozares asociācijas padomes priekšsēdētājas vietnieks Reinis Rubenis, Finanšu nozares asociācija valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre, "Signet Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons un "Omniva Latvija" vadītāja Beāte Krauze-Čebotare.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!