Foto: DELFI
Koalīcijas partijas lūgušas Finanšu ministriju (FM), Tieslietu ministriju (TM) un Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (FKTK) izvērtēt banku maksātnespējas administratora atalgojuma apmēru, paredzot to padarīt samērīgāku.

Tomēr atalgojuma samazinājums varētu neattiekties uz "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas administratora atalgojumu, pirmdien žurnālistiem norādīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Viņš atzina, ka atalgojums, kas pašlaik ir 5% no apgūstamo aktīvu summas virs 100 tūkstošiem latu, ir nesamērīgi liels, tāpēc ministrijām un FKTK kopīgi jāpārskata iespējas to samazināt. Tomēr tas varētu neskart "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas administratora atalgojumu, jo, pēc TM pārstāvju teiktā, samazinājumu esot grūti attiecināt ar atpakaļejošu datumu.

Dombrovskis jau iepriekš izteicies, ka TM kā atbildīgajai iestādei būtu jāpārskata maksātnespējas administratora atlīdzības apmērs, kas pašlaik ir 5% no apgūstamo aktīvu summas virs 100 tūkstošiem latu.

Pēc premjera teiktā, līdz ar šādiem aprēķiniem nav ievērots atlīdzības samērīguma princips, un tas faktiski nozīmē, ka "līdzekļi miljoniem latu lielā apmērā nevis tiek novirzīti uzņēmuma kreditoriem, bet tos iekasē maksātnespējas administrators".

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesa auditorfirmu "KMPG Baltic" apstiprinājusi par "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas administratoru. "KPMG Baltic" rakstveidā ir pilnvarojusi Jāni Ozoliņu veikt "Latvijas Krājbankas" administratora pienākumus.

"Latvijas Krājbankas" maksātnespējas lietu tiesa plāno skatīt piektdien, 23.decembrī.

FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Latvijas Krājbanku".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!