Foto: DELFI
Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir radusi iespēju nodrošināt, ka trešdien Latvijas Krājbankas klienti – fiziskās personas – varēs no saviem kontiem noņemt skaidrā naudā 50 latus, portālu "Delfi" informēja FKTK biroja vadītāja Anna Dravniece.

Viņa pastāstīja,ka naudu varēs izņemt bankomātos un bankā, taču par tehnisko naudas saņemšanas kārtību klientiem jāinteresējas Latvijas Krājbankā.

Bankas pārstāve Dace Dūze portālu "Delfi" informēja, ka, visticamāk, skaidru naudu cilvēki varēs iegūt bankomātos ar kartēm, taču precīza informācija par norēķinu kārtību tikšot sniegta vēlāk.

Latvijas Krājbankas klienti aicināti vērsties bankā, kas sniegs atbildes uz klientu aktuālajiem jautājumiem. Ar banku var sazināties pa informācijas tālruni 67092020, Skype: Latvijas_Krajbanka ; e-pasts: Info@lkb.lv; PR dienests: 29488797.

Savukārt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) pensiju un pabalstu pārskaitījumu iespējami ātrai atjaunošanai aicina klientus informēt VSAA par kontu, uz kuru turpmāk veikt pensijas vai pabalsta maksājumus.

Lai paziņotu jaunu kontu VSAA maksājumu saņemšanai, klienti var personīgi vērsties VSAA, bet var to izdarīt arī, nosūtot rakstisku vai ar citas personas starpniecību nogādājot jebkurā VSAA teritoriālajā nodaļā vai kādā no bankām, ar ko VSAA noslēgts līgums.

Gandrīz visus novembrī paredzētos maksājumus pensionāriem VSAA jau ir ieskaitījusi klientu kontos līdz bankas pakalpojumu apturēšanai 22. novembrī.

Lai nekavētu decembra pensiju maksājumus personām, kurām tās tiek ieskaitītas līdz mēneša10. datumam, informācija par vēlamo saņemšanas veidu un kontu jādara zināma VSAA nākamo trīs darba dienu laikā.

Līdz mēneša beigām vēl paredzēti bezdarbnieka pabalstu, slimības pabalstu un ģimenes valsts pabalstu maksājumi aptuveni 3 tūkstošiem personu. Viņiem VSAA nodrošinās pabalstu pārskaitīšanu 3 darba dienu laikā pēc jauna konta paziņošanas. Arī viņiem informācija par kontu jādara zināma VSAA nākamo trīs darba dienu laikā.

VSAA izmaksātos pabalstus (izņemtos sociālā nodrošinājuma pabalstu) iespējams saņemt tikai bankas vai PNS kontā. Savukārt pensijas un sociālā nodrošinājuma pabalsta saņemšanai var izvēlēties arī piegādi dzīves vietā, ko nodrošina L atvijas Pasts. Arī šādas izvēles gadījumā nepieciešamas klienta iesniegums.

VSAA klientu apkalpošanas centri līdz nedēļas beigām strādās pagarinātu darba laiku līdz 19.00, lai būtu pieejami klientiem arī pēc darba dienas beigām. Informāciju par VSAA teritoriālo nodaļu atrašanās vietām skatīt šeit: http://www.vsaa.gov.lv/lv/kontakti/kontaktinformacija

Jau vēstīts, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome pirmdien nolēma apturēt AS Krājbankas visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Šāds lēmums pieņemts, pamatojoties uz bankā konstatēto līdzekļu iztrūkumu, par ko ir informēta Ģenerālprokuratūra.

Otrdien saistībā ar iespējamām nelikumībām bankā tika ierosināts kriminālprocess, un tā ietvaros, iespējams, aizturēta virkne bankas augstāko amatpersonu, tostarp arī "Krājbankas" prezidents Ivars Priedītis.

Saskaņā ar šo lēmumu ir apturēta arī bankas valdes un padomes darbība un iecelti komisijas pilnvarnieki jeb pilnvarnieku grupa, kas pārvalda banku un iegūst kredītiestādes valdes un padomes tiesības.

Ceturtdien FKTK noteica ierobežojumus "Krājbankas" darbībai. Ierobežojumi noteikti, ievērojot notikumus "Krājbankas" mātes sabiedrībā Lietuvas "Snoras bankā" un to iespējamo tālāko ietekmi uz "Krājbankas" finansiālo stabilitāti un tās maksātspēju, kā arī vērojamo noguldījumu pieprasījumu "Krājbankā".

Pagājušajā trešdienā Lietuvas Bankas valde nolēma uz laiku apturēt bankas "Snoras" darbību.  Neilgi pēc tam Lietuvas valdība ārkārtas sēdē nolēma nacionalizēt "Snoras". Saskaņā ar Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētāja Vita Vasiļauska teikto bankā "Snoras" trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

Lietuvas "Snoras" bankai pieder vairāk nekā 60% "Krājbankas" akciju. Savukārt "Snoras" kontrolpakete pirms bankas nacionalizēšanas piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. "Krājbanka" pēc aktīvu apmēra ierindojas Latvijā desmit lielāko banku sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!