Foto: F64

Valdība otrdien, 12. aprīlī, atbalstīja grozījumus likumos, kas paredz Latvijas Bankas (LB) nekustamā īpašuma apsardzē un skaidrās naudas pārvadājumu apsardzē iesaistīt Nacionālos bruņotos spēkus (NBS).

Likumprojektu mērķis ir uzdot Militārajai policijai pēc LB pieprasījuma iesaistīties LB objektu fiziskās drošības nodrošināšanā, pavadot un apsargājot skaidrās naudas pārvadājumu un nodrošinot LB nekustamā īpašuma fizisko apsardzi, nepieciešamības gadījumā uzdevuma izpildē iesaistot citu NBS vienību karavīrus vai zemessargus.

Reaģējot uz drošības vides izmaiņām, nolūkā nodrošināt fiziskās drošības risku efektīvu pārvaldīšanu, LB īsteno fiziskās drošības pārvaldības ietvara pārmaiņas. Minētās pārmaiņas paredz digitālu un citu tehnisku risinājumu ieviešanu, kā rezultātā LB nav lietderīgi turpināt uzturēt personāla, kas nodrošina fizisko drošību, sagatavotības līmeni un bruņojumu līdzvērtīgu NBS.

Ņemot vērā iepriekš minēto un apstākli, ka likumdevējs uzdevis LB objektu fizisko drošību nodrošināt Centrālajai bankai, lai nodrošinātu minēto valsts pārvaldes uzdevumu izpildi, bankas nekustamā īpašuma apsardzē un skaidrās naudas pārvadājuma pavadīšanā un apsardzē plānots iesaistīt NBS, kuru kapacitāte un bruņojums ir atbilstošs šādu uzdevumu veikšanai, vienlaikus Latvijas Bankai saglabājot kontroli par minēto uzdevumu izpildi.

Ņemot vērā minēto, valdība otrdien atbalstīja grozījumus Latvijas Bankas likumā, Latvijas Republikas Zemessardzes likumā un Nacionālo bruņoto spēku likumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!