Foto: Shutterstock

Lietuvā strādājošo komerciālo banku tīrā peļņa šā gada pirmajos trīs mēnešos sasniedza 258,4 miljonus eiro, kas ir par 2,6 reizes vairāk nekā pirmajā ceturksnī pērn, liecina Lietuvas centrālās bankas dati.

15 bankas un ārvalstu banku filiāles pirmajā ceturksnī strādājušas ar peļņu, bet četriem tirgus dalībniekiem bija zaudējumi.

Tīro procentu ieņēmumi janvārī-martā gada salīdzinājumā pieauguši 2,5 reizes, sasniedzot gandrīz 475 miljonus eiro, savukārt procentu izdevumi dubultojušies līdz 49,7 miljoniem eiro.

Kopējais Lietuvā strādājošo banku un ārvalstu banku kredītportfelis marta eigās bija 26,1 miljards eiro, kas ir par 0,4% jeb 101 miljonu eiro vairāk nekā iepriekšējā ceturkšņa beigās.

Privātpersonām izsniegto kredītu apjoms marta beigās bija 14 miljardi eiro, kas ir par 2,1% vairāk nekā decembra gada, tikmēr aizdevumi juridiskām personām ceturkšņa izteiksmē sarukuši par 1,6% līdz 10,6 miljardiem eiro.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada marta beigām mājsaimniecībām izsniegto kredītu summa augusi pae 12,6%, hipotekāro kredītu apmēram augot par 10,6%, savukārt korporatīvo kredītu apjoms pieaudzis par 9,8%.

Pirmajā ceturksnī beigās Lietuvā strādājošajās bankās noguldīto līdzekļu apjoms pieauga par vienu miljardu eiro līdz 16,8 miljardiem eiro, bet fiksēta termiņa noguldījumu apmērs pieauga par 0,5 miljardiem eiro līdz nepilniem 4,3 miljardiem eiro.

Lietuvas Bankas dati liecina, ka banku kapitāla atbilstības līmenis pirmajā ceturksnī saglabājies augts, bet likviditāte noteikto minimālo līmeni pārsniegusi četras reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!