Foto: LETA
Savstarpējo aizdevumu platforma "Mintos" izveidojusi meitaskompāniju Igaunijā un tuvākajā laikā plāno sākt darbību arī Lietuvā un Polijā, pavēstīja kompānijas pārstāvji.

"Tiek veikta nopietna tirgus izpēte, lai paplašinātu darbību ārvalstīs. Šobrīd jau izveidota meitassabiedrība Igaunijā, paredzams, ka pārskatāmā laikā tas tiks izdarīts arī Lietuvā un Polijā," informēja kompānijas pārstāvji.

Tāpat "Mintos" pārstāvji pavēstīja, ka investīcijas, kas veiktas savstarpējo aizdevumu platformā pieejamajos kredītos, pārsniegušas 530 tūkstošus eiro, savukārt reģistrēto investoru skaits ir sasniedzis 700 ieguldītāju. Apmēram 40% no aizdevumiem Latvijas iedzīvotājiem ir finansējuši starptautiskie investori no 22 pasaules valstīm. Aktīvākie investori ir no Vācijas, Šveices un Nīderlandes.

Kopumā "Mintos" iedzīvotājiem Latvijā ir izsniegusi 88 kredītus 735 968 eiro apmērā pret ķīlu 2 311 800 eiro vērtībā.

"Lai gan Latvijas mērogam pusmiljons eiro ir liela summa, tas ir tikai pats sākums no tā, ko vēlamies sasniegt. Tuvākajos piecos gados plānojam kļūt par nopietnu spēlētāju alternatīvajā finanšu tirgū Eiropā," sacīja "Mintos" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Šulte.

Jau iepriekš tika vēstīts, ka Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pieprasījis "Mintos" pārtraukt investīciju pakalpojumu piedāvāšanu patērētājiem. PTAC, izvērtējot "Mintos" darbību, secināja, ka šā gada sākumā plašsaziņas līdzekļos kompānija publicējusi informāciju par izstrādātu kolektīvās finansēšanas jeb tā saukto "crowd funding" pakalpojumu, par ko PTAC netika informēts, kompānijai izsniedzot licenci patērētāju kreditēšanai. Savukārt "Mintos" paziņoja, ka strādā atbilstoši spēkā esošiem tiesību aktiem, līdz ar to pakalpojumus turpinās sniegt.

Datubāzes "Lursoft" informācija liecina, ka "Mintos" reģistrēts pērn maijā, uzņēmuma pamatkapitāls ir miljons eiro. "Mintos" ir akciju sabiedrība, un tai Uzņēmumu reģistram nav jāsniedz ziņas par īpašniekiem. Uzņēmuma padomes priekšsēdētāja ir Ramona Miglāne, bet padomes priekšsēdētāja vietnieks - Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins. Padomē strādā arī finanšu konsultanta "Superia" direktors Mārtiņš Krūtainis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!