Foto: DELFI

2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Ka izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2022. gada 29. aprīli?

  • Investēts: 1650 eiro (+100 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 1495,72 eiro (+29,4 eiro nedēļā)
  • Investīciju ienesīgums: -9,35% (-3,96 p.p nedēļā)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 29. aprīli?

  • Investēts: 1602 eiro
  • Kapitāla vērtība: 1599,27 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -0,16%

Kas notika ar tirgu par nedēļu?

Arī iepriekšējā nedēļa “S&P 500” turpināja savu kritumu un nedēļas laikā pazaudēja 123,93 punktus vai -2.9%. Daudzi tehnoloģiju giganti atskaitījās par pirmā ceturkšņa rezultātiem. Tikai “Microsoft” izdevās iepriecināt tirgu pārskata sezonā. Pārējie uzņēmumi paziņoja kaut ko, kas varētu vilties investoriem: “Alphabet” ar ieņēmumiem no reklāmām vietnē “YouTube”, “Amazon” ar zemiem izaugsmes rādītājiem un “Apple” ar prognozēm. Pat “Twitter” akciju vērtība samazinājās, neskatoties uz to ka Īlons Masks vienojās par šī uzņēmuma iegādi.

Ja aprīļa sākuma Baltijas akciju tirgus uzrādīja pozitīvu virzību, tad aprīļa beigās, ārzemju tirgiem uzsākot nelielu lejupslīdi, to pašu pieredzēja arī Baltijas tirgus. Visticamāk, ka investoriem bažas vēl aizvien rada karš Ukrainā un tā ietekme uz Baltijas valstu ekonomiku. Aģentūra LETA ziņoja, ka Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ samazinājās par 7,07%. Viļņas biržas indekss palielinājās par 0,15%, savukārt Tallinas indekss "OMX Tallinn" samazinājās par 0,85%.

Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ samazinājās par 1,07%.

Savukārt kriptovalūtu tirgū bažas un nedrošība turpināja augt, kas savukārt negatīvi ietekmēja kriptovalūtu vērtību. Dažos brīžos “Bitcoin”, kas ir vadošā kriptovalūta, sasniedza zemākos vērtības punktus kopš kara sākuma Ukrainā. Bažas rada virkne apstākļu, kas galvenokārt ir saistīti ar inflāciju un dažādu valstu vēlmi turpmāk ciešāk regulēt kriptovalūtu biržas.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • No 18 akcijām 10 rāda pozitīvu ienesīgumu
  • Pozitīva ienesīguma akciju kopsumma nokrita no 58,17 līdz 38,08
  • Negatīva ienesīguma akciju zaudējumu kopsumma faktiski dubultojies no - 60,88 līdz - 158,42

Par galvenajiem nedēļas “uzvarētājiem” kļuva “Mastercard” (+0,34%) un “VISA” (+0,27%), tad kad “zaudētāju” topā bija “JP Morgan Chase” (-0,29%) un “NY Times” (-0,19%).

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Tikai trīs no deviņām pozīcijām ir pozitīvas. “Enefit Green” uzrāda labākos rezultātus
  • Lielāko kritumu piedzīvo “Šauļu banka”.
  • Baltijas akciju portfeļa vērtība ir -3,55%

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • “Bitcoin” un “Ethereum” uzrāda nelielu, bet pozitīvu vērtības pieaugumu
  • Lielākais vērtības pieaugums ir “Ethereum” (6,48%)
  • Lielāko kritumu nedēļas laikā pieredzēja “Solana”

Kuzikovs investē lauksaimniecības sektorā

“Es veicu investīcijas lauksaimniecības sektorā. Par manu izvēli kļuva uzņēmums “Mosaic” (MOS). “Mosaic” ir “Fortune 500” uzņēmums, kas atrodas Tampā, Floridā. Tas iegūst fosfātus, kāliju un savāc urīnvielu mēslošanas līdzekļiem, izmantojot dažādus starptautiskos izplatīšanas tīklus un “Mosaic Fertilizantes”. Tas ir lielākais potaša un fosfātu mēslošanas līdzekļu ražotājs Amerikas Savienotajās Valstīs. “The Mosaic Co.” ir otrais lielākais uzņēmums lauksaimniecības sektorā ASV pēc kapitalizācijas, taču rāda labākus akciju pieauguma rezultātus nekā līderis “Corteva Inc”, savu izvēli skaidro Kuzikovs.

“Papildus tam es arī veicu investīcijas tehnoloģiju sektora, jo šī segmenta īpatsvars bija vismazākais manā portfelī. Uz tekošo brīdi investīcijas divos segmentos ir zem mana uzlikta mērķa īpatsvara, tāpēc nākamas investīcijas notiks retail (mazumtirdzniecības) segmentā,” skaidro “Nākotnes kapitāla” vadītājs.

Vilūns plāno iegādāties “Ethereum”

“Šobrīd, šķiet, ka ir labs brīdis, lai iegādātos kriptovalūtu “Ethereum”. Es ticu, ka vasarā, kad šī konkrētā valūta pāries uz videi draudzīgāku sistēmu, kas patērē mazāk elektroenerģijas, ap to parādīsies lielāka interese, kas nozīmē vērtības pieaugumu,” saka Vilūns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!