Foto: DELFI
2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022 gada janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2023. gada 24. februāri?

  • Investēts: 3700 eiro (+50 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 3510,82 3495,02 eiro (+15,8 eiro)
  • Investīciju ienesīgums: -5,11% (-0,91% procentu punkts)

Interesanti ka pēc neilga laika Kuzikova porftelis atkal sāk apsteigt pēc ienesīguma “S&P 500” indeksu. Parasti tas notiek, kad indekss atrodas krišanas fāzē, kā tas notika pagājušajā nedēļā.

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 24. februāri?

  • Investēts: 3700,55 eiro
  • Kapitāla vērtība: 3508,20 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -5,19% (-0,5% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

“S&P 500” turpināja kritumu. Iepriekšēja nedēļā indekss pazaudēja 107,35 punktus (-2,63%). Faktiski tas atgriežas uz 11. janvāra pozīciju. Kā parasti par krituma iemesli ir meklējami ASV Centrālās bankas pārstāvju komentāros, ka viņi neplāno mainīt savu politiku un turpinās celt likmes. Šoreiz papildus iemesls bija arī mazumtirdzniecības milžu “Wallmart” (WMT) un “The Home Depot Inc.” (HD) ziņojumi par saviem plānotiem ienākumiem, kas šogad būs zemāki nekā paredzēja eksperti. Abu tirgotāju nākotnes plānus ietekmēja gan tas, ka pircēji sāk meklēt lētākas alternatīvas, gan arī, ka pats pieprasījums samazinās, it īpaši celtniecības sektorā.

Arī Baltijā akciju tirgus pozitīvā tendence beidzās. Lai arī nebija būtisku kritumu, izaugsmes periods ir nobremzējies. Tas visticamāk ir saistīts ar ziemas ievilkšanos un faktu, ka nu aizvien vairāk privātpersonu sāk izjust dzīves dārdzību. Aģentūra LETA ziņoja, ka Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ samazinājās par 0,17%. Viļņas biržas indekss "OMX Vilnius" šonedēļ palielinājās par 0,3%, bet "OMX Tallinn" šonedēļ samazinājās par 0,62%. Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ samazinājās par 0,65%.

Kriptovalūtu tirgū “Bitcoin” nedēļas sākumā sasniedza 25 tūkstošus par monētu, kas bija augstākais punkts, kas pieredzēts pēdējā pusgadā. Taču entuziasms tirgos nesaglabājās un nedēļas beigās “Bitcoin” vērtība bija jau ap 23 tūkstošus robežas ar tendenci sarukt.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Iepriekšējā nedēļā jau tikai 5 akcijas (-2) rādīja pozitīvo ienesīgumu
  • Kopīga portfeļa zaudējumi palielinājās no -46,59 eiro līdz -129,9 eiro.

Iepriekšēja nedēļā jau 11 no 17 akcijām parādīja negatīvo tendenci. Lielāko izaugsmi parādīja “Mosaic Co” (MOS) akcijas +0,18% un “SHELL” (SHEL) +0.1%. Vislielāko vērtības kritumu parādīja turpināja rādīt “Disney” (DIS) ar –0,21%, un “NextEra Energy” (NEE) - 0,18%.

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Astoņas no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci - labākais rezultāts “SAF Tehnika
  • Pozitīvais pieaugums kopējam portfelim ir +1,98%

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-71,19%)

Kuzikovs turpina investēt proporcionāli. Šonedēļ enerģētikā.

“Kā tika plānots iepriekšēja nedēļā es investēju mazumtirdzniecības sektorā, turklāt izlīdzināju arī ieguldījumu proporciju starp abām akcijām: PG un WMT,” norāda Kuzikovs.

Turpinot proporcionāli investēt visos segmentos šonedēļ investīcijas ies enerģētikas segmentā.

Vilūns turpina papildināt Baltijas portfeli

“Iepriekšējās nedēļās esmu nedaudz papildinājis savu “Bitcoin” daļu, bet nu esmu nolēmis veltīt tuvāko divu nedēļu ieguldījumus Baltijas akcijām,” saka Vilūns

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!