Foto: DELFI
2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022 gada janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2023. gada 24. martu?

  • Investēts: 3900 eiro (izmaiņas +50 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 3610,64 (izmaiņas +65,11 eiro)
  • Investīciju ienesīgums: -7,4% ( izmaiņas +1,6 p.p.)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2022. gada 24. martu?

  • Investēts: 3900,55 eiro
  • Kapitāla vērtība: 3508,20 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -5,19% (-0,5% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

Nedēļas laikā “S&P500” izauga par 53,52 punktiem jeb 1,37%. Kā “Delfi Bizness” jau rakstīja, šķietami, investoru bija stress atslābis un tie meklēja iespējas ieguldīt. Neskatoties uz to, ka ASV valdība rīkojās netipiski ātri, lai demonstrētu, ka banku "Silicon Valley Bank" un "Signature Bank" sabrukums nav sākums jaunai finanšu krīzei, kā arī izskanēja ziņas par "Credit Suisse" pārdošanu, investori finanšu sektoru šīs nedēļas sākumā uzlūkoja piesardzīgi. Kopumā tirgū ir novērots piesardzīgs optimisms. Arī ASV Federālās rezerves kārtēja sēde neatnesa neko jauno. Kredītlikme tika pacelta par 0,25 punktiem, ka tas arī bija prognozēts.

Baltijas tirgus pēc ilgāka pozitīva perioda, šķiet, ka šobrīd ieslīdzis nelielā lejupslīdē.

Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ samazinājās par 1,32%. Viļņas biržas indekss par 0,79%, savukārt "OMX Tallinn" samazinājās par 0,64%. Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ samazinājās par 0,65%, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija. Svārstības nav lielas, taču norāda, ka kopumā vietējie investori nav pārāk droši par nākotni.

Arī kriptovalūtas, kas iepriekš pieredzēja strauju kāpienu, nu ir apstājušās. Pagaidām būtiska lejupslīde vērtība nav redzama, tomēr nav zināms, kā tālākās pasaules finanšu svārstības digitālās monētas ietekmēs.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Iepriekšējā nedēļā joprojām 6 akcijas rādīja pozitīvo ienesīgumu.
  • Kopīga portfeļa zaudējumi palielinājās no -216,1 eiro līdz -167,8 eiro.

Iepriekšēja nedēļā jau tikai 5 akcijas parādīja negatīvo tendenci. Lielāko pieaugumu parādīja "Apple" (AAPL) un "Procter & Gamble" (PL) akcijas +0,12%. Vislielāko vērtības kritumu parādīja "Mosaic" (MOS) ar -0,09%, un "JPMorgan" (JPM) - 0,10%.

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Astoņas no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci - labākais rezultāts “SAF Tehnika
  • Pozitīvais pieaugums kopējam portfelim ir +1,98%

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-73,19%)

Kuzikovs turpina investēt proporcionāli. Šonedēļ "VISA"

“Kā tika plānots visas iepriekšējas nedēļas investīcijas aizgāja uz "VISA" (V). Tas man palīdzēja sabalansēt finanšu sektora akcijas. Diemžēl pašu darījumu es veicu piektdienā un tas nebija apstiprināts uz raksta tapšanas brīdi”

“Šonedēļ investīcijas ies tehnoloģiju sektorā, šoreiz fokuss būs uz "Google" un "Microsoft" akcijas, lai es varētu samazināt vidējo pirkuma cenu.”

Vilūns turpina papildināt Baltijas un kripto portfeli

"Esmu nolēmis, ka tuvākajās nedēļās savas investīcijas sadalīšu pusi veltot kriptovalūtām, pusi Baltijas akcijām," saka Vilūns, norādot, ka šobrīd P2P nevēlas ieguldīt, jo nav pamata riskēt ar naudu brīdī, kad uzņēmumi un indivīdī var saskarties ar problēmām atmaksāt parādus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!