Foto: DELFI
2021. gadā Konstantīns Kuzikovs sāka investēt 50 eiro nedēļā akciju tirgū. Mērķis ir desmit gadu laikā sasniegt kapitāla vērtību 36 000 eiro. Sākot no 2022 gada janvāra, arī Raivis Vilūns ir sācis investēt, bet viņš izmanto daudz ienesīgākus un riskantākus finanšu instrumentus. Kā veicas gan Konstantīna, gan Raivja portfelim, jūs varat uzzināt šajā rakstā, bet par abu investoru plāniem un stratēģijām var uzzināt raidījumā "Nākotnes kapitāls".

“SEB” Roboinvestors sāk ar nelielu mīnusu

Aprīlī “Nākotnes kapitāla” investoriem pievienojās arī “SEB” Roboinvestors. Tas ir serviss, kas palīdz atlasīt un regulāri iegādāties ETF un “SEB” fondus, balstoties uz lietotāja uzstādījumiem. Par to kā Kuzikovs atvēra Roboinvestora kontu "SEB" var paskatīties šeit. Bet pirmie rezultāti redzami šajā attēlā.

Kā izmainījās Kuzikova kapitāls uz 2023. gada 21. aprīli?

  • Investēts: 4100 eiro (izmaiņas +50 eiro)
  • Kapitāla vērtība: 3854 eiro (izmaiņas +56 eiro), t sk. akcijās 3854 eiro un 100 eiro krājobligacijās.
  • Investīciju ienesīgums: -3,56% ( izmaiņas +0,19 p.p.)

Kā izmainījās Vilūna kapitāls uz 2023. gada 14. aprīli?

  • Investēts: 4100,55 eiro
  • Kapitāla vērtība: 4088,20 eiro
  • Investīciju ienesīgums: -0,09% (-1% par nedēļu)

Kas notika ar tirgu nedēļas laikā?

Iepriekšēja nedēļā “S&P 500” indeksa vērtība samazinājās. Šoreiz par 3,56 punktiem jeb -0,09%. Pieaugumu nomainīja kritums, jo, kā norādīja daudzi eksperti, tirgus pieaugumam nav pamata: inflācija joprojām ir augsta un Federālā rezerve turpinās celt likmes, bezdarba līmenis joprojām ir zems, bet uzņēmumi, atskaitoties par ceturkšņa rezultātiem, plāno peļņas samazinājumu. Parādījās arī pirmie negatīvi signāli autoindustrijā.

Baltijas akciju tirgus pēdējās nedēļās faktiski stāv uz vietas. Rīgas biržas indekss "OMX Riga" šonedēļ palielinājās par 0,34%. Viļņas indekss palielinājās par 0,22%, bet "OMX Tallinn" šonedēļ samazinājās par 0,28%. Kopējais Baltijas biržu indekss "OMX Baltic Benchmark GI" šonedēļ samazinājās par 0,23%, raksta aģentūra LETA. Tas visticamāk ir skaidrojams ar pozitīvo signālu trūkumu globālajā ekonomikā.

Kriptovalūtas turpināja kritumu. "Bitcoin" sasniedza pēdējā mēnesī zemāko vērtības punktu - ap 24 tūkstoši dolāru par monētu. Lai gan analītiķi paredz, ka tuvākajā laikā varētu būt novērojams zināms kāpums, pagaidām tirgū nav pozitīvu signālu, kas to ierosinātu.

Portfeļa izmaiņas

Kopīga situācija ar Kuzikova akcijām ir šāda:

  • Joprojām 11 akcijas turpināja rādīt pozitīvo ienesīgumu.
  • Bet pēc platformas uzskaites “nesadalīta peļņa” palielinājās līdz 50,69 euro
  • Iepriekšēja nedēļā septiņas akcijas pieredzēja vērtības pieaugumu un četrām cenas nemainījās, bet sešas akcijas pabeidza nedēļu ar kritumu. Lielāko izaugsmi parādīja PG (+0,3%) un WMT (+01,6%). Lielākais kritums bija GOOGL (-0,14%) un MOS (-0,22%).

Situācija ar Vilūna Baltijas akcijām ir šāda:

  • Sešas no deviņām pozīcijām uzrāda pozitīvu tendenci - labākais rezultāts “SAF Tehnika
  • Pozitīvais pieaugums kopējam portfelim ir +4,01%

Situācija ar Vilūna kriptovalūtu portfeli ir šāda:

  • Visas trīs kriptovalūtas - “Bitcoin”, “Ethereum” un “Solana” uzrāda vērtības kritumu
  • Lielākais vērtības kritums ir “Solana” (-73%)

Kuzikovs turpina mainīt ETF uz Latvijas Krājobligācijām

“Turpinu pārdod ETF VUSA un pirkt Latvijas Krājobligācijas. Kopīgas investīcijas jau ir 100 eiro. Kā arī šonedēļ investēju mazumtirdzniecības sektorā: PG un WMT akcijas. Arī šonedēļ pārdošu ETFu un nopirkšu krājobligācijas un investēšu pārtikas segmenta MCD, MOS un KO akcijas," norāda Kuzikovs.

Vilūns turpina papildināt Baltijas portfeli

“Iepriekšējās nedēļās esmu nedaudz papildinājis savu “Bitcoin” daļu, bet nu esmu nolēmis veltīt tuvāko divu nedēļu ieguldījumus Baltijas akcijām,” saka Vilūns.

Raksts tapis sadarbībā ar "SEB" Roboinvestoru!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!