Foto: EPA/Scanpix/LETA

"Swedbank" grupas padome ceturtdien, 28. martā, atbrīvojusi no amata bankas prezidenti Birgiti Bonnesenu, aģentūru LETA informēja "Swedbank".

Savukārt par grupas pagaidu vadītāju padome iecēlusi "Swedbank" grupas finanšu pārvaldes vadītāju Andersu Karlsonu.

Padome arī informēja, ka nekavējoties sāk darbu pie jauna pastāvīga bankas vadītāja meklējumiem.

"Pēdējo dienu notikumi radīja milzīgu spriedzi bankai. Tāpēc "Swedbank" grupas padome nolēmusi atbrīvot Bonnesenu no amata. Bonnesena kā vadītāja trīs gadu laikā devusi nozīmīgu ieguldījumu, izveidojot vadošo digitālo banku ar fizisku klātbūtni," sacīja "Swedbank" grupas padomes priekšsēdētājs Larss Idemarks.

Līdz turpmākam paziņojumam Karlsons turpinās pildīt pienākumus arī kā finanšu pārvaldes vadītājs.

"Swedbank" pārstāvji Latvijā atgādināja, ka ceturtdien bankas akcionāri Stokholmā sanāca uz ikgadējo akcionāru kopsapulci. Izmaiņas "Swedbank" grupas vadībā neietekmē bankas ikdienas darbu, un "Swedbank" visos tirgos, tostarp Latvijā turpina sniegt pakalpojumus klientiem ierastajā režīmā.

Pēc akcionāru sapulces Karlsons žurnālistiem sacīja, ka "Swedbank" neplāno samazināt darbību Baltijas valstīs, jo "šīs trīs valstis ir daļa no mūsu definētajiem četriem pamattirgiem", vēsta ziņu aģentūra DPA. "Swedbank" par saviem pamattirgiem uzskata Zviedriju, Igauniju, Latviju un Lietuvu.

"Nasdaq" Stokholmas fondu biržā ceturtdien, 28. martā, uz laiku tika apturēta tirdzniecība ar "Swedbank" akcijām, teikts biržas mājaslapā, vēlāk tā tika atjaunota, portālu "Delfi" informēja "Swedbank" mediju attiecību vadītājs Latvija Jānis Krops.

Krops aģentūrai LETA sacīja, ka šāda prakse ir ierasta akciju tirgos, jo, saskaroties ar liela apmēra jaunu informāciju par kādu no biržas emitentiem, birža parasti ievieš īslaicīgu akciju tirdzniecības pārtraukumu, lai tirgus dalībniekiem būtu iespēja izanalizēt jauno informāciju un atgriezties pie darījumu veikšanas.

Atbilstoši Bonnesenas līguma nosacījumiem, atstājot amatu, viņa saņems apmēram 22 miljonus zviedru kronu (aptuveni 2,1 miljonu eiro), vēsta ziņu aģentūra "Bloomberg".

Kopš februāra "Swedbank" tikusi pievērsta uzmanība saistībā ar mediju ziņoto, ka caur to plūdušas lielas summas, kam varētu būt saistība ar naudas atmazgāšanu. Zviedrijas sabiedriskās televīzija SVT vēstīja par aizdomām, ka starp "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015.gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!