Foto: F64
Zāļu ražotājs a/s "Olainfarm" vairākkārt apsvēris iespēju pamest "NASDAQ OMX Riga" biržu zemās aktivitātes dēļ, atzinis "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs Valērijs Maligins un valdes loceklis Salvis Lapiņš.

"Sarunās bieži plānojam doties prom no Rīgas fondu biržas, jo vairs neredzam tam jēgu. Laiku pa laikam domājam, ka būtu jāpāriet uz Igaunijas vai Varšavas biržām. Ja "Olainfarm" aizies, biržas apgrozījums vēl vairāk samazināsies," norāda Maligins.

Jau ziņots, ka "Olainfarm" kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 14 085 078, tās tiek kotētas biržas Oficiālajā sarakstā. Publiskā piedāvājumā ir visas 14 085 078 akcijas, un vienas akcijas cena pēdējā tirdzniecības sesijā, 18.jūnijā, bija 1,13 lati.

Pēc Maligina teiktā, "NASDAQ OMX Riga" birža nav objektīvs uzņēmumu cenas rādītājs, jo tā ir neliela un ar maziem resursiem. Latvijā, sākoties privatizācijai, tikai nelielai daļai uzņēmumu bija pienākums startēt biržā, tādēļ biržā pašlaik kotējoties ļoti maz lielu uzņēmumu.

"Igaunijai ir daudz veiksmīgāka birža. Tajā ir aktivitāte un dzīvība, bet Latvijā, piedodiet, - kapsēta. Ja reiz mums ir birža, tad tā ir jāattīsta," uzskata Maligins.

Maligins un Lapiņš norāda, ka, Rīgas biržas sakārtošanai būtu nepieciešama Ekonomikas ministrijas iejaukšanās. "Pašreizējā FKTK [Finanšu un kapitāla tirgus komisijas] politika "nosit" jebkādu uzņēmēju vēlmi kotēties publiski, un tie izvēlas darboties klusumā. Tai būtu jādomā ne tikai par tirgus uzraudzību, bet arī par tā attīstības veicināšanu," uzsver "Olainfarm" valdes priekšsēdētājs.

Kā ziņots, saskaņā ar "Olainfarm" akcionāru apstiprināto 2010.gada budžetu un kompānijas darbības plānu apgrozījums 2010.gadā tiek plānots 24,5 miljoni latu, bet tīrā peļņa - 2,7 miljoni latu. Taču kompānijas vadība šogad cer uz vēl labākiem uzņēmuma rādītājiem - apgrozījuma pieaugumu par 14%, savukārt peļņas - vismaz par 20%, salīdzinot ar 2009.gadu.

Šā gada pirmajā ceturksnī koncerna apgrozījums bija 24% no gadā plānotā, bet peļņa 26% no gadā plānotā.

"Olainfarm" peļņas un zaudējumu aprēķins par 2009.gadu liecina, ka koncerna apgrozījums sasniedza 22,4 miljonus latu, kas par aptuveni 12% pārsniedz apgrozījumu 2008.gadā, kad konsolidētais apgrozījums bija 20,086 miljoni latu.

"Olainfarm" peļņa pagājušajā gadā bijusi 2,36 miljoni latu. 2008.gadā uzņēmums strādāja ar 1,44 miljonu latu zaudējumiem, liecina uzņēmuma auditētais pārskats, kas publicēts "NASDAQ OMX Riga" biržā.

Aprīļa beigās "Olainfarm" akcionāri nolēma 2009.gada peļņas daļu 1 095 181 lata apjomā novirzīt iepriekšējo periodu nesegto zaudējumu segšanai, bet peļņas daļu 1 268 363 latu apmērā reinvestēt sabiedrības attīstībā.

"Olainfarm" ir viens no lielākajiem uzņēmumiem Baltijas valstīs ar 37 gadu pieredzi medikamentu un ķīmiski farmaceitisko produktu ražošanā. Uzņēmuma produkcija tiek eksportēta uz vairāk nekā 30 pasaules valstīm, tostarp Baltijas valstīm, Krieviju, NVS valstīm, Skandināvijas un Rietumeiropas valstīm, ASV, Āzijas valstīm.

Uzņēmuma lielākais akcionārs ir SIA "Olmafarm", kam pieder 42,56% akciju.

Savukārt "Olmafarm" vienīgais īpašnieks ir Valērijs Maligins, liecina "Firmas.lv" informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!