Foto: Shutterstock
No 2018. gada janvāra līdz 2021. gada aprīlim iedzīvotājiem izsniegti 48 tūkstoši hipotekāro aizdevumu kopsummā par vairāk nekā diviem miljardiem eiro, liecina “Kredītinformācijas biroja" (KIB) apkopotie dati par pēdējos trīs gados privātpersonām izsniegtajiem aizdevumiem mājokļu iegādei.

No visiem izsniegtajiem aizdevumiem gandrīz puse (43%) ir summas līdz 20 tūkstošiem eiro. Zīmīgi arī tas, ka pēdējā gada laikā palielinājies kredītlīgumu skaits par summu virs 100 tūkstošiem eiro.

Hipotekārajā kreditēšanas segmentā bieži līgumiem tiek reģistrēts nodrošinājums jeb ķīla. Pēc KIB datiem, aizdevumiem līdz 20 tūkstoši eiro nodrošinājums tiek piemērots tikai 17% līgumu, savukārt aizdevumiem virs 20 tūkstošiem eiro nodrošinājums ir 95% līgumu.

Apskatot izsniegto kredītus pēc vecuma grupām, pēdējo trīs gadu laikā nedaudz ir samazinājies aizņēmēju skaits grupā 26-30 gadi, toties sākot ar 2020. gadu vērojams straujāks hipotekāro kredītu pieaugums vecuma grupā no 31-40 gadiem.

"Zīmīgi, ka straujāks kāpums vērojams tieši posmā pēc Covid-19 pandēmijas uzsākšanās 2020. gada aprīlī, kad kreditēšanas nozare piedzīvoja "pauzi" un strauji mainījās privātpersonu dzīvesveids. 2020. gada otrajā pusgadā novērojama straujāka nekustamo īpašumu apgūšana gan skaita ziņā, gan izsniegto summu ziņā. Vidējie rādītāji pārsniedz gan 2019. gada, gan 2018. gada apjomus", uzsver KIB valdes loceklis Intars Miķelsons.

Dati apkopoti par 20 dažādu kredītiestāžu izsniegtajiem kredītiem īpašuma iegādei, celtniecībai un remontam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!