Foto: LETA
Tuvojoties 1.augustā paredzētajai "Parex bankas" sadalīšanai, kad darbu uzsāks jaunā banka "Citadele", restrukturizēti iepriekš Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ierobežotie klientu noguldījumi "Parex bankā" 205 miljonu eiro (aptuveni 143 miljoni latu) apmērā, informēja banka.

Noguldījumu restrukturizācijas pabeigšana ļaus bankai "Citadele" uzsākt darbību bez jebkādiem ierobežojumiem.

205 miljoni eiro klientu noguldījumu, uz kuriem "Parex bankā" attiecās FKTK noteiktie ierobežojumi, ar noguldītāju piekrišanu ir restrukturizēti eiroobligācijās ar dzēšanas termiņu 2012. gada 15. februāris vai termiņdepozītos ar atmaksas termiņu divi gadi. Eiroobligācijas ir kļuvušas par instrumentu, pēc kura ir izveidojies noteikts pieprasījums otrreizējā tirgū.

15. februārī un 28. jūnijā "Parex banka" veica divus vērtspapīru emisijas laidienus, izlaižot eiroobligācijas 29,3 miljonu eiro (aptuveni 20,6 miljons latu) apjomā. Pirmajā laidienā tika emitētas obligācijas 17,68 miljonu eiro (12,3 miljoni latu) apjomā, bet otrajā laidienā – 11,6 miljonu eiro (8,3 miljoni latu) apmērā. Emitēto eiroobligāciju kupona likme ir 5% gadā.

Šobrīd bankas 76,6% akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 19,7% - Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka no visām bankas akcijām, pārējās akcijas pieder mazākuma akcionāriem.

Jau vēstīts, ka valdības lēmums par "Parex" restrukturizāciju paredz - līdz 2014.gadam restrukturizācijai nebūs nepieciešami papildu valsts budžeta līdzekļi, izņemot Valsts kancelejas depozītu kapitalizāciju 103 miljonu latu apmērā jaunās bankas pamatkapitāla finansēšanai "Parex" sadales brīdī. Papildu valsts kapitāls jaunizveidotajā bankā netiks investēts.

"Parex" sadalīšana faktiski jau ir uzsākta, izveidojot jaunu valstij piederošu banku "Citadele", kas pārņems "Parex bankas" "labos" aktīvus un turpmāk darbosies kā atsevišķa kredītiestāde, ko neapgrūtinās "Parex bankai" uzliktie darbības ierobežojumi, piemēram, aizliegums izsniegt kredītus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!