Foto: LETA
"Parex banka" un Privatizācijas aģentūra (PA) piektdien vērsušās tiesā pret bankas bijušajiem akcionāriem Valēriju Karginu un Viktoru Krasovicki, prasot no viņiem piedzīt kopumā gandrīz 100 miljonus latu, informē aģentūra.

Privatizācijas aģentūrai prasīts atlīdzināt nodarītos zaudējumus vairāk kā 12 miljonu latu apmērā, kā arī piedzīt par labu "Parex bankai" kompensāciju vairāk kā 82,7 miljonus latu un līgumsodu 4,5 miljonu latu apmērā.

Līdz ar to kopumā ar jau iepriekš iesniegtajām prasībām PA un "Parex" no Kargina un Krasovicka prasa piedzīt vairāk nekā 165 miljonus latu, informē Privatizācijas aģentūra.

Privatizācijas aģentūra skaidro, ka banka un tās pašreizējais lielākais akcionārs Privatizācijas aģentūra, izvērtējot 2008.gada 10.novembrī noslēgtā Ieguldījuma līguma izpildi, kas bija pamats bankas pārņemšanai, konstatējusi, ka vairāki pārdevēju Kargina un Krasovicka, sniegtie apliecinājumi un garantijas nav bijušas precīzas un patiesas.

Celtās prasības ietvaros abas prasītājas vēršas pret Karginu un Krasovicki arī par kompensācijas un ar to saistītā līgumsoda piedziņu saistībā ar 2008.gada 10.novembrī noslēgtajā Ieguldījuma līgumā paredzēto bankas bijušo īpašnieku atbildību par nepatiesas informācijas sniegšanu par faktisko situāciju bankā šī līguma slēgšanas brīdī. Banka konstatējusi, ka faktiskie zaudējumi, kas bija jāatzīst bankas bilancē uz 2008.gada 31.oktobri, bija vismaz par 82 miljoniem latu lielāki.

Šādi secinājumi izriet no veiktās juridiskās un finanšu izpētes un apstākļu detalizētas analīzes, ko Privatizācijas aģentūras uzdevumā ir veikuši piesaistītie finanšu un juridiskie eksperti: auditorfirma "PricewaterhouseCoopers" un zvērinātu advokātu birojs "Eversheds Bitāns".

Jau ziņots, ka 2010.gada 30.jūlijā Parex banka vērsās tiesā pret bankas bijušajiem valdes locekļiem, prasot viņiem atlīdzināt savas darbības laikā bankai nodarītos zaudējumus. Vēlāk prasība tika papildināta. Šobrīd kopējais prasības apmērs pārsniedz 65 miljonus latu. Līdz ar to kopējais prasību apjoms pret bijušajiem Parex bankas valdes locekļiem un akcionāriem, ko tiesā ir pieteikuši Parex banka un Privatizācijas aģentūra, pārsniedz 164 miljonus latu.

Valsts Parex bankas kapitāldaļas no V.Kargina un V.Krasovicka pārņēma 2008.gada 5.decembrī. Šobrīd Parex bankas 83,07% akciju īpašnieks ir Privatizācijas aģentūra, bet 13,61% akciju pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!