Foto: LETA
Ņemot vērā Lietuvas Centrālās bankas valdes ceturtdien vakarā pieņemto lēmumu likvidēt nacionalizēto banku "Snoras", Latvijas Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V) atcēlis piektdien paredzēto vizīti Lietuvā, kurā bija plānots tikties ar Lietuvas premjeru Andrjus Kubiļus, informē premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

Dombrovskis šorīt pa tālruni sazinājies ar Kubiļu, lai pārrunātu izveidojušos situāciju saistībā ar banku "Snoras" un Latvijas Krājbanku. Kubiļus V.Dombrovski informējis par iemesliem, kas ir Lietuvas Centrālās bankas lēmuma pamatā, tostarp arī konstatēto līdzekļu iztrūkumu lielos apmēros.

Dombrovskis paudis nožēlu, ka, ņemot vērā atklāto informāciju par bankas patieso stāvokli, Lietuvai tomēr nav izdevies atrast risinājumu bankas "Snoras" stabilizācijai. Tāpat Dombrovskis Lietuvas premjeru informējis par savas vizītes pārcelšanu, lai paliktu Latvijā un operatīvi risinātu situāciju ar Latvijas Krājbanku. Vizīte varētu notikt decembra vidū.

Ministru prezidents pulksten 10:00 sasaucis operatīvo valdības, finanšu sektora uzraugošo iestāžu un tiesībsargājošo iestāžu sanāksmi, lai ar atbildīgajiem steidzami vienotos par tālāko rīcības plānu, tostarp izskatot Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) un Latvijas bankas priekšlikumus par Latvijas Krājbankas klientu un valsts interešu aizsardzību.

Jau vēstīts, ka piektdien bija plānota Ministru prezidenta, FKTK vadītājas, Latvijas Bankas, Ekonomikas un Ārlietu ministriju pārstāvju vizīte Lietuvas pilsētā Visaginā, lai tiktos ar Kubiļu un Lietuvas delegāciju. Vizītes laikā bija plānots pārrunāt risinājumus Lietuvas un Latvijas banku sektoru stabilizācijai saistībā ar banku "Snoras" un Latvijas Krājbanku, kā arī abu valstu sadarbību enerģētikas projektos, tostarp arī Visaginas atomelektrostacijas būvniecību.

Lietuvas valdība 16.novembrī nacionalizēja 100% bankas "Snoras" akciju, kuru kontrolpakete - 68,1% akciju - piederēja Krievijas izcelsmes miljonāram Vladimiram Antonovam, bet 25,31% - Raimondam Baranauskam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā.

Savukārt Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 21.novembrī nolēma apturēt "Snoras" meitasbankas "Latvijas Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā - 100 miljoni latu Krājbankas līdzekļu ieķīlāti par labu trešajām personām.

Par līdzekļu pazušanu abās bankās tiek vainoti kredītiestāžu ipasnieki - Lietuvā Baranauskas un Antonovs, Latvijā - Krājbankas bijušais valdes priekšsēdētājs Ivars Priedītis un citi valdes locekļi, kā arī Antonovs. Priedītis jau atzinis, ka, pārsniedzot pilnvaras, vienpersoniski parakstījis dokumentus par Krājbankas līdzekļu ieķīlāšanu. Viņš pats par to informējis policiju.

Ceturtdien Lielbritānijā, pamatojoties uz Lietuvas izdoto starptautisko aresta orderi, aizturēts Baranausks un, iespējams, arī Antonovs.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Latvijas Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Latvijas Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!