Banku nozarē pērn lielākoties samazinājies gan vidējais atalgojums, gan darbinieku skaits. Tāpat kā iepriekš lielākā vidēja alga bankas darbiniekiem, izņemot padomi un valdi, bija Aizkraukles bankā, savukārt vislabāk atalgota vadība bija "UniCreditBank", liecina "Lietišķā Diena/Dienas bizness" pētījums.

Līdzīgi kā 2008. gadā, arī pērn topa augšgalā, pēc bruto atalgojuma (neskaitot valdes un padomes locekļu atalgojumu), bija Aizkraukles banka, kuras darbiniekiem mēnesī bruto atalgojums (alga, prēmijas u. tml.) veidoja vidēji 1700 latus, kas gan ir par 7% mazāk nekā pirms gada.

Latvijas Bankas darbinieki 2009. gadā bija otri visvairāk pelnošie - vidējais bruto atalgojums 1600 lati mēnesī - par 13% mazāks nekā 2008. gadā.

Savukārt otrs augstākais vidējais atalgojums komercbanku vidū mēnesī – 1350 lati- bijis "UniCreditBank", kas pērn pat nedaudz palielinājusi gan darbinieku skaitu, gan atalgojumu; trešais - Reģionālajā investīciju bankā – 1300 lati, kas gan ir nedaudz mazāks nekā pirms gada.
2008. gadā otrs lielākais vidējais bruto atalgojums vienam darbiniekam no bankām bija Trasta komercbankā, kura 2009. gadā šajā ziņā noslīdējusi uz piekto vietu, jo atalgojums sarucis par teju 20%.

No lielajām bankām bruto atalgojumu virs 1000 latiem 2009. gadā viens darbinieks saņēma deviņās bankās, bet 2008. gadā tādas bija 10. Būtisku atalgojuma samazinājumu piedzīvojuši valsts rokās nonākušās "Parex bankas" darbinieki - tiem vidēji mēneša bruto ienākumi saruka par 23%, un bankā, kas iepriekšējos gados bruto atalgojumos maksāja virs 1000 latiem mēnesī, pērn vidēji atalgoja darbiniekus ar 949 lati mēnesī. Tiesa, tika saglabātas vidēji vairāk nekā 2000 darbvietu, kas ir lielākais nodarbināto skaits nozarē.

Tai ar 882 latiem seko "SEB banka", ar 867 latiem – "DnB NORD" banka, bet ar 813 latiem - pēc aktīviem lielākā banka "Swedbank", kas kopumā pērn piedzīvojusi būtiskas izmaiņas darbinieku skaita ziņā - gada laikā tas sarucis vidēji par 25% jeb vairāk nekā 600 darbiniekiem.

"Nordea" bankas filiāles Latvijā nesniedz atsevišķu pārskatu un tās darbinieku atalgojums joprojām paliek noslēpums. Bankas pārstāve Dagnija Stuķēna, minot, ka bankā šobrīd strādā 542 darbinieki, norādīja: Nordea bankas vadības un darbinieku atalgojums veidots tā, lai piesaistītu un ilgtermiņā noturētu spēcīgus un augsti kvalificētus darbiniekus, ziņo laikraksts.

Savukārt mazākais vidējais bruto atalgojums pērn bijis Latvijas jaunākajā bankā - Latvijas Pasta bankā, kur 31 darbiniekam bruto atalgojumā vidēji ir 465 lati. Otrs mazākais - Latvijas Krājbankā - 681 lati, kas, lai arī pēc aktīviem ir 10. lielākā banka, tomēr ir ceturtā lielākā darba devēja nozarē (891 darbinieks).

Savukārt pēc aktīviem mazākajā Latvijas komercbankā VEF bankā , pateicoties personāla skaita samazinājumam par trešdaļu, atalgojums pieaudzis vidēji par 6,1%, sasniedzot 778 latus un apsteidzot SMP banku.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas dati liecina, ka 2009. gadā banku personāla atalgojums samazinājies par 18,3% un kopumā banku sektorā darbiniekiem bruto atalgojumā izmaksāti 140,16 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!