Foto: Pixabay

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pieņēmis divus lēmumus pret nebanku kredītu devējiem par Reklāmas likuma 3.panta pirmās daļas pārkāpumiem, izplatot normatīvajiem aktiem neatbilstošas patērētāju kreditēšanas reklāmas.

2021.gada 5.martā PTAC pieņēma lēmumu Nr.3-pk pret SIA "Via Sms" par Reklāmas likuma 3.panta pirmās daļas pārkāpumu, piemērojot soda naudu 7 000 eiro apmērā. Kā informē PTAC, SIA "Via Sms" dažādās vidēs izplatīja Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8.3 pantam neatbilstošas zīmolvārda reklāmas "Vai zini par visām labajām īpašībām, kas piemīt kāpostam? Runā, ka tas labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu, stimulē vielmaiņu un izvada toksīnus. Taču visasms.lv tic, ka kāposts rada prieku un ļauj ikdienu pārvērst svētkos. Viasms.lv zina par kāpostu visu, un mēs esam gatavi dalīties zināšanās! Uzzini vairāk – viasms.lv. Viasms.lv – elastīgs aizdevums.". Atbilstoši PTAC secinātajam, konkrētā reklāma tika atzīta par normatīvajiem aktiem neatbilstošu patērētāju kreditēšanas reklāmu.

Lietas izskatīšanas ietvaros lūgts Latviešu valodas aģentūrai sniegt lingvistisku atzinumu par ''kāposts'' lietojumu patērētāju kreditēšanas reklāmās, secinot, ka "(..) vārda kāposts izmantojums reklāmā, kurā tiek runāts par aizdevumu – naudas summu, ko izsniedz kredītiestāde, ir uzskatāms par mērķtiecīgi izmantotu reklāmas paņēmienu: izmantota saistāmība starp vārdu nozīmēm, pat ja tās raksturīgas dažādiem valodas stiliem un žargonvārds uzskatāms par literārajai valodai neatbilstošas leksēmas izvēli."

SIA "Via Sms" vadītājs Mārtiņš Magdeburgers norāda: "Respektējam PTAC pieņemto lēmumu, taču vēlamies uzsvērt, ka konceptuāli tam nepiekrītam. Lēmumu gan nepārsūdzēsim."

2021.gada 1.aprīlī PTAC pieņēma lēmumu Nr.5-pk pret SIA "Extra Credit" par Reklāmas likuma 3.panta pirmās daļas pārkāpumu, piemērojot soda naudu 2 500 eiro apmērā. Kā informē PTAC, SIA "Extra Credit" televīzijā izplatīja Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8.3 pantam neatbilstošu zīmolvārda reklāmu "(..)PIRMAIS BEZ MAKSAS, JO BINO IR KREIZI! IENĀC BINO.LV UN APSKATI TIEŠI SAVU PIEDĀVĀJUMU!", kas atbilstoši PTAC secinātajam rada asociāciju tieši ar piedāvāto kreditēšanas pakalpojumu nevis zīmolvārdu.

Administratīvā rajona tiesa ar 2021.gada 2.marta spriedumu atstājusi spēkā 2020.gada 31.jūlijā PTAC pieņemto lēmumu Nr.10-pk pret SIA "Ondo", piemērojot 5000 eiro soda naudu par Reklāmas likumam neatbilstošas patērētāju kreditēšanas reklāmas izplatīšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!