Foto: F64
Cilvēki joprojām ļaujas ažiotāžai, un pirmdienas rītā rindas izveidojušās pie "Swedbank" filiālēm, kā arī visu banku bankomātiem, novēroja aģentūra BNS.

Daudzos bankomātos nav iespējams izņemt naudu, jo tos vēl nav paspēts uzpildīt. Bankomātus, kuros nauda pieejama, iespējams noskaidrot "Swedbank" mājaslapā.

Tirdzniecības centrā "Origo" pie "Swedbank" filiāles rindā gaida apmēram 25 cilvēki, savukārt pie bankomātiem, ne tikai "Swedbank", ir mazākas rindas. Rindas pie bankomātiem un "Swedbank" filiālēm izveidojušās arī citviet.

"Swedbank" vadītājs Latvijā Māris Mančinskis pirmdienas rītā informēja, ka no "Swedbank" bankomātiem svētdien izņemti vairāk nekā 10 miljoni latu un panikai ļāvušies līdz 10 tūkstošiem klientu. Viņš intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" teica, ka pirmdienas rītā nauda ir pieejama 130 bankomātos, savukārt 170 bankomāti vēl nav uzpildīti.

Pēc bankas vadītāja teiktā, aizplūdušie līdzekļi "Swedbank" problēmas neradīs. "Šie līdzekļi bankai nekādas problēmas neradīs bankas ikdienas darbībā. Šo līdzekļu apmērs ir aptuveni 1% no kopējā depozītu apmēra. Mūsu gadījumā tam nebūs nekādas ietekmes, taču aicinu klientus neļauties absurdajai ažiotāžai," norādīja Mančinskis.


No piektdienas, 9.decembra, "Swedbank" klienti pastiprināti izņem naudu no bankas, reaģējot uz baumām par bankas darbības problēmām. Arī svētdien pie "Swedbank" bankomātiem izveidojās garas rindas daudzās Latvijas vietās.

Bankas preses sekretāre Kristīne Jakubovska iepriekš uzsvēra, ka banka emocionalitātei atbild ar racionalitāti – piepilda bankomātus un aktīvi strādā filiālēs, lai sniegtu cilvēkiem tos pakalpojumus, kurus viņi vēlas saņemt. Viņa arī atzina, ka runām par "Swedbank" darbību Zviedrijā un Igaunijā, kas izplatās Latvijā, nav pamata un banka Zviedrijā, kā arī Igaunijā strādā kā parasti.

"Swedbank" stabilitāti apliecināja arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes priekšsēdētājas vietnieks Jānis Brazovskis, kā arī Zviedrijas banku uzraudzības institūcijas pārstāvis Uldis Cērps. Pēc viņa teiktā, visas četras lielās sistēmiski svarīgās Zviedrijas bankas, tostarp "Swedbank", ir pietiekami labi kapitalizētas, un to finanšu stāvoklis ir stabils.

"Sistēmiski svarīgās bankas Zviedrijā tiek atbilstoši uzraudzītas, to kapitāla situācija ir atbilstoša," viņš sacīja un piebilda, ka "Swedbank" ir stabila banka un spēj tikt galā ar vēl smagāku ekonomisko situāciju, nekā pašlaik ir Zviedrijā.

Pēc aktīvu apmēra "Swedbank" ir lielākā banka Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!