Foto: Shutterstock
Saistību neizpildes biežākais cēlonis ir nevis līdzekļu trūkums, bet gan laicīga informācijas nesaņemšana, informē Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome.

Nenomaksāto parādsaistību apjoms Latvijā ir salīdzinoši augsts un, lai šo situāciju mainītu, būtiski ir novērst esošos komunikācijas trūkumus, uzsver izpildītāji. Jānodrošina, lai cilvēkiem būtu garantēta laicīga informācijas saņemšana, kas savukārt veicinātu piespiedu izpildei nododamo lietu skaita samazināšanos. Ļoti piemērots risinājums ir e-adreses izveide un lietošana.

Šobrīd ikviens iedzīvotājs valsts oficiālajā portālā Latvija.lv var reģistrēt savu elektronisko adresi, kas garantē informācijas laicīgu saņemšanu vienā vietā no visām valsts un pašvaldību institūcijām. E-adrese nodrošina arī to, ka persona vienmēr būs informēta par savām nenokārtotajām saistībām, skaidro tiesu izpildītāji.

Vēl viens būtisks klupšanas akmens ir iedzīvotāju kūtrums izmantot savas tiesības: "Praksē ļoti bieži nākas dzirdēt argumentus, ka cilvēks nav samaksājis parādu tādēļ, ka tam nepiekrīt vai neuzskata par pamatotu. Tomēr pats neko nav darījis, lai lēmumu apstrīdētu. Tas kārtējo reizi parāda, cik svarīgi ir laicīgi saņemt informāciju, lai varētu izmantot savas tiesības apstrīdēt pieņemto lēmumu vai tiesas spriedumu, kuram cilvēks nepiekrīt," norāda Kruka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!