Foto: LETA
"SEB banka" sākusi mājokļa kreditēšanas nosacījumu pārskatīšanu.

Valsts prezidenta Andra Bērziņa izsludinātie grozījumi Maksātnespējas likumā par "nolikto atslēgu" principa ieviešanu fundamentāli maina mājokļu kreditēšanas jomu, tostarp radot virkni neskaidrību, vērtē "SEB bankas" vadītājs Ainārs Ozols.

Lai arī formāli šie grozījumi stāsies spēkā ar 2015.gada janvāri, bankas eksperti sagaida, ka grozījumu izsludināšanai būs tūlītēja ietekme uz kreditēšanas tirgu. Tādēļ banka sākusi mājokļu kreditēšanas nosacījumu pārskatīšanu, informēja bankas korporatīvās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke.

"SEB bankas" mājaslapā ievietotā informācija rāda, ka patlaban hipotekārajam kredītam jauna mājokļa iegādei vai sava mājokļa kredītam ir iespēja saņemt aizdevumu līdz 85% no nekustamā īpašuma tirgus vērtības. Atlikusī summa jāiegulda kredīta ņēmējam kā pirmā iemaksa, kas apliecina maksātspēju un gatavību uzņemties kredītsaistības. Taču, piedāvājot bankai papildu nodrošinājumu - citu nekustamo īpašumu vai depozītu "SEB bankā" -, finansējuma apjoms var sasniegt pat 100% no pirkuma summas.

Patlaban banka piedāvā arī būvniecības kredītu - aizdevumu dzīvojamās mājas, kurā dzīvos kredīta ņēmējs vai tā ģimenes locekļi, būvdarbu finansēšanai. Aizdevuma nodrošinājums var būt kredītņēmēja īpašumā esošs nekustamais īpašums vai arī jaunbūve ar apbūves zemes gabalu. Maksimālā kredīta summa ir līdz 80% no būvobjekta nākotnes vērtības.

Kā ziņots, Valsts prezidents izsludinājis Saeimas septembrī pieņemtos grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz no nākamā gada sākuma visiem no jauna izsniegtajiem hipotekārajiem aizdevumiem piemērot "nolikto atslēgu" principu, tātad kredīta ņēmējs varēs atdot ieķīlāto īpašumu un atteikties no savām saistībām. Bankas jau iepriekš brīdinājušas, ka šo grozījumu dēļ hipotekārie kredīti kļūs nepieejamāki un pirmās iemaksas apmērs var sasniegt pat 40%.

Līdz ar Maksātnespējas likuma grozīšanu un "nolikto atslēgu" principa ieviešanu komercbankas vairs nav ieinteresētas iesaistīties Ekonomikas ministrijas izstrādātajā valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Šīs programmas īstenošana sadarbībā ar komercbankām bija uzticēta ''Latvijas attīstības finanšu institūcijai "Altum"'. Tās eksperti vērtē, ka līdz ar Maksātnespējas likuma grozījumu izsludināšanu situācija hipotekārās kreditēšanas jomā ir mainījusies un jaunajos apstākļos vajadzība pēc valsts atbalsta mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem pieaugs. Tāpēc, visticamāk, politikas veidotājiem vēlreiz būs jāatgriežas pie mājokļu galvojumu programmas, lai to pielāgotu jaunajai situācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!