Foto: LETA
Laiks, kad iedzīvotājiem piešķirtie privatizācijas sertifikāti bija tikai potenciāls labums, tuvojas beigām, jo no nākamā gada valsts par to glabāšanu sāks iekasēt naudu, vai arī par attiecīgo vērtību dzēsīs noteiktu sertifikātu skaitu un kontu vienkārši slēgs. Šis izmaiņas lielākā vai mazākā mērā skars gandrīz 400 000 iedzīvotāju intereses.

Privatizācijas aģentūrā (PA) portālam "Delfi" stāsta, ka konta apkalpošanas maksu pa tiešo var ieskaitīt Valsts kases kontā, bet, ja 2017. gada beigās konts nebūs slēgts, konta apkalpošanas maksa tiks pārrēķināta sertifikātos un automātiski samazināts konta sertifikātu atlikums. Ja konta atlikums būs mazāks par nepieciešamo maksājumu, konts tiks slēgts un nekādi papildu maksājumi cilvēkiem nebūs jāveic, un parāds neveidosies. Līdz ar to nekādas parādu piedziņas darbības pret cilvēkiem arī nebūšot.

Aģentūrā uzsver – tā kā lielākajā daļā kontu sertifikātu atlikums ir mazāks par vienu un daudzos pat 0,01 sertifikātu, tad kontu īpašniekiem nekādas darbības šobrīd nav jāveic un konts automātiski slēgsies bez jebkādām finansiālām sekām. Protams, ja sertifikātu konta īpašnieks grib saglābt šo kontu, tad maksājums būs jāveic.

378 818 Latvijas iedzīvotāju vēl ir sertifikāti


Foto: Shutterstock

Privatizācijas aģentūra apkopotā informācija liecina, ka līdz vienam sertifikātam šobrīd atrodas 232 511 fizisko personu kontos. Līdz 10 sertifikātiem joprojām atrodas 100 540 kontos, līdz 100 sertifikātiem pieder 100 540 cilvēkiem, bet vairāk par 100 sertifikātiem joprojām pieder 1287 iedzīvotājiem.

Savukārt juridiskajām personām šobrīd līdz vienam sertifikātam glabājas

1999 kontos, līdz 10 sertifikātiem – 126 kontos, līdz 100 sertifikātiem – 107 kontos, bet vairāk par 100 privatizācijas sertifikātiem patlaban atrodas 45 juridisku personu kontos.

Līdz ar to, 378 818 Latvijas iedzīvotājiem "Privatizācijas aģentūrā" ir privatizācijas sertifikātu konts ar atlikumu, stāsta PA.

Ja iedzīvotāji gada laikā – līdz 2017. gada 31. decembrim – pārdos savus privatizācijas sertifikātus un kontu slēgs, maksa par konta apkalpošanu nebūs jāveic. Bet, ja iedzīvotāji plāno nākotnē veikt darījumus ar privatizācijas sertifikātiem un līdz ar to viņiem nepieciešama konta uzturēšana, iedzīvotājiem būs jāveic ikgadējs maksājums par konta apkalpošanu. Pirmais maksājums būs jāpārskaita līdz 2018. gada februārim par iepriekšējo gadu.

Cik liela būs maksa par kontu?

Foto: F64

Personas privatizācijas sertifikātu konta apkalpošanas maksa gadā ir 0,02% no nominālvērtības gada sākumā. Summa, no kuras tiek aprēķināta apkalpošanas maksa nevar būt mazāka par 24 eiro. Par konta apkalpošanu 2017. gadā noteikta pakalpojuma maksa 0,02% no kontā esošo sertifikātu nominālvērtības 2016. gada 1. februārī, bet ne mazāk kā 22 eiro, kas atbilst 0,55 sertifikātiem.

Pakalpojuma maksa par konta apkalpošanu 2017. gadā tiks aprēķināta 2018. gada 1. janvārī. Tādēļ, ja šogad privatizācijas sertifikāti tiks izlietoti un konts tiks slēgts, tad par konta apkalpošanu nebūs jāmaksā.

Lai veiktu samaksu par konta, kurā tika ieskaitīti piešķirtie sertifikāti, apkalpošanu 2017. gadā, konta īpašniekam laika periodā no 2018. gada 1. janvāra līdz 1. februārim būs jāpārskaita pakalpojuma maksa uz Privatizācijas aģentūras kontu Valsts kasē LV32TREL912562500600B, maksājuma mērķī norādot konta īpašnieka personas kodu vai reģistrācijas numuru. Šī informācija ir pieejama Privatizācijas aģentūras mājaslapas sadaļā "Privatizācijas sertifikāti".

Ja maksa par konta apkalpošanu netiks saņemta, tad nākamā gada sākumā, ievērojot Ministru kabineta noteikumos noteikto, samaksa par sertifikātu konta apkalpošanu tiks ieturēta sertifikātos pēc to nominālvērtības. Ja konta atlikums pēc sertifikātu ieturēšanas būs 0, tas tiks automātiski slēgts.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem, ja konts, kurā tika ieskaitīti personai piešķirtie sertifikāti, tiek slēgts, Privatizācijas aģentūra neieturēto samaksu par konta apkalpošanu nesaņems. Līdz ar to konta bijušais īpašnieks neko nebūs parādā un nebūs arī pamata veikt piedziņas darbības.


Ko iesākt ar 2,5 miljoniem sertifikātu?

Foto: F64

Kopš 1994. gada Latvijas iedzīvotājiem piešķirti 112,4 miljoni privatizācijas sertifikātu, no kuriem līdz šā gada 1. janvārim izlietoti 109,8 miljoni sertifikātu, taču joprojām neizmantoti palikuši 2,5 miljoni sertifikātu.

Jebkura fiziska vai juridiska persona, kurai vēl pieder privatizācijas sertifikāti, tos var izmantot kādā no šādiem veidiem:

1) pirkt valsts un pašvaldību īpašumu (informācija par valsts īpašumiem publicēta www.pa.gov.lv; informācija par pašvaldību īpašumiem pieejama attiecīgajā pašvaldībā);

2) pārdot (www.em.gov.lv un www.pa.gov.lv publicēta informācija par kapitālsabiedrībām, kurām piešķirta licence darbībai privatizācijas sertifikātu tirgū);

3) dāvināt (sertifikātu pārvedumu uzdevums jāiesniedz PA).

Lai nodrošinātu vienotu un efektīvāku privatizācijas sertifikātu kontu uzturēšanu, 2016. gadā visi privatizācijas sertifikātu (t.sk. par nodzīvoto laiku, politiskām represijām un īpašuma kompensācijas sertifikātu) konti, kas iepriekš bija atvērti AS "Latvijas Krājbanka" un AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" (iepriekš VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka"), ir "pārcelti" uz PA, kas šobrīd veic to centralizētu uzturēšanu un apkalpošanu.

PA nodrošina privatizācijas sertifikātu kontu atvēršanu un apkalpošanu fiziskām un juridiskām personām, privatizācijas sertifikātu kontu, kuros veicami maksājumi par dzīvojamo māju privatizācijas objektiem, atvēršanu un apkalpošanu, kā arī zemes izpirkuma līgumu slēgšanu ar bijušajiem zemes īpašniekiem vai viņu mantiniekiem, kuriem atjaunotas zemes īpašuma tiesības, bet piešķirtā zemes platība pārsniedz atjaunojamo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!