Foto: Reuters/Scanpix

Pirms diviem gadiem sauja interneta vietnes "Reddit" lietotāju, paklausot "YouTube" video ieteikumiem, nopelnīja ievērojamas naudas summas, iegādājoties tolaik nīkuļojoša un aizmirstībai lemta ASV videospēļu mazumtirgotāja "GameStop" akcijas. Divus gadus vēlāk ideja par tā sauktajām "meme stocks" (interneta joku akcijām), kad, balstoties uz aktivitātēm soctīklos, pārsvarā nepieredzējuši investori metas pirkt uzņēmumus, kuri tuvojas bankrota slieksnim, nav pazudusi.

Šovasar amatieru cerības tiek liktas uz grūtus laikus pieredzējušā kosmētikas ražotāja "Revlon" akcijām. Vai "meme-stock" pasaulē joprojām var cerēt uz lielu peļņu?

Šovasar amatieru cerības tiek liktas uz grūtus laikus pieredzējušā kosmētikas ražotāja "Revlon" akcijām. Vai "meme-stock" pasaulē joprojām var cerēt uz lielu peļņu?

"Sāku skatīties visādus investoru "YouTube" kanālus, lasīt "r/wallstreetbets/" un "4chan /biz/", sapirkos kripto (..). Protams, ka pamanīju arī "GME" ("GameStop") un "AMC" ("AMC Entertainment"), jūtūberus, kuri apzvēr, ka tūlīt mēs ("AMC"/"GME" investori) pārdalīsim visas pasaules naudu," par to, kas pamudināja iegādāties "joku akcijas" pirms pāris gadiem, "Delfi Bizness" stāsta Artūrs.

Viņš ir viens no daudziem amatieriem investoriem, kas, pateicoties digitālajiem medijiem un finanšu tehnoloģijām, aizvadītajos gados ir spēris pirmos soļus investīciju pasaulē, iegādājoties kriptovalūtas un "interneta joku akcijas" – 2020. gadā pieredzēto fenomenu, kad interneta lietotāji joka un sentimenta mudināti masveidā sāka pirkt mirstošu uzņēmumu akcijas.

Pašdarbniekiem ne tikai izdevās pašiem nopelnīt, bet arī iebiedēt investīciju fondus. Tie vēlāk pieņēma darbā analītiķus, kuru darbs bija sekot amatieriem investoriem un viņu interneta domubiedru grupām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!