Foto: Paula Čurkste/LETA

Zviedrijas "Swedbank" ir piekritusi samaksāt vairāk nekā 3,4 miljonu dolāru (3,2 miljonu eiro) sodu izlīgumā ar ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles biroju (OFAC) saistībā ar to, Latvijā strādājošā "Swedbank" apstrādājusi darījumus, kas pārkāpj ASV noteiktās sankcijas pret Krimu, raksta ārvalstu mediji.

Publiskotā vienošanās ir viena no pirmajām rezolūcijām, ko Stokholmā bāzētā "Swedbank" panākusi ar ASV regulatoriem saistībā ar tās nepilnībām nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas apkarošanas jomā Baltijas reģionā, kur bankai ir ievērojama klātbūtne, raksta "The Wall Street Journal".

"Swedbank" otrdien izplatītajā paziņojumā teikts, ka turpinās izmeklēšana, ko veic ASV Tieslietu departaments, Vērtspapīru un biržu komisija un Ņujorkas štata Finanšu pakalpojumu departaments. Banka paziņoja, ka tā rīko atsevišķas sarunas ar šīm institūcijām.

OFAC, kas nosaka ASV sankcijas un seko līdzi to izpildei, apgalvo, ka "Swedbank Latvija" kuģniecības nozares klients ar interneta adresi Krimā laikā no 2015. līdz 2016. gadam izmantoja bankas internetbankas platformu, lai nosūtītu maksājumus citām personām Krimā. Darījumi tika apstrādāti, izmantojot ASV korespondentbankas.

OFAC lēš, ka klients šajā laikā veica aptuveni 386 darījumus par kopējo summu aptuveni 3,3 miljoni ASV dolāru.

"Swedbank" paziņojumā teikts, ka 2020. gada martā tā ziņoja par darījumiem OFAC. Tie sastāvēja no algu maksājumiem un maksājumiem, kas saistīti ar tāda kuģa darbību, kura īpašnieks un operators atradās Krimā. Izlīgumam ar OFAC martā banka rezervēja aptuveni 40 miljonus Zviedrijas kronu, kas atbilst aptuveni 3,7 miljoniem dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!