Foto: Pexels.com/Tima Miroshnichenko

Ja pēdējo divu gadu laikā lielie tehnoloģiju uzņēmumi varēja lepoties ar lielu peļņu, augstu akciju cenu un strauju izaugsmi, tad šis gads šiem milžiem ne tuvu nav tik labs. Inflācija, centrālo banku politikas maiņa, pandēmijas šķietamās beigas, karš Ukrainā un citi faktori ir piespieduši investorus atteikties no tehnoloģiju akcijām, izvēloties investēt enerģētikas nozarē un patēriņa preču uzņēmumos.

Slikts pavasaris

Apple” 2022. gadu sāka kā pirmā kompānija, kuras vērtība pārsniedza trīs triljardus ASV dolāru, bet jau pāris mēnešu laikā, neskatoties uz rekordlielu peļņu, zaudēja 16% no akciju vērtības. Miljardiera Džefa Bezosa uzņēmums “Amazon” pēdējā mēneša laikā ir zaudējis 28,01% no savas akciju vērtības. Interneta meklētāja “Google” mātessabiedrības (“Alphabet Inc.”) akcijas zaudējušas vairāk nekā 12%, grafisko karšu ražotājs “NVidia” zaudēja 22%, bet videospēļu izstrādātājs “Electronic Arts Inc.” – 8%.

Pandēmijas laikā daži interneta giganti un tehnoloģiju ražotāji, kuru produkti bija izcili piemēroti garlaicības māktajiem, mājās sēdošajiem, turīgajiem rietumniekiem, spēja gūt neticamu peļņu. Daži uzņēmumi šo divu gadu laikā spēja izpildīt savus piecgades izaugsmes plānus.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!