Foto: LETA
Līdz šim ir uzrunāti vairāk nekā 100 potenciālie Hipotēku un zemes bankas investori, otrdien pēc bankas pārdošanas stratēģijas ieviešanas izvērtēšanas valdības slēgtajā sēdē žurnālistiem atklāja valdības konsultanta "SEB Enskilda" pārstāvis Mārtiņš Krūtainis.

Viņš atturējās nosaukt to potenciālo bankas komercportfeļa pircēju skaitu, kuri ir atsaukušies izteiktajam piedāvājumam, taču atklāja, ka lielāka vai mazāka interese ir par visām sešām bankas komercdaļas paketēm. Primāri potenciālie investori esot no Latvijas, atzina Krūtainis.

Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre žurnālistiem sacīja, ka saskaņā ar valdībā novembra sākumā uzdoto ministrijai pirms Ziemassvētkiem valdībā bija jāsniedz ziņojums par Hipotēku bankas komercdaļas stratēģijas īstenošanu.

Pēc trim nedēļām valdība atkal atgriezīsies pie šī jautājuma, jo tad būs saņemti potenciālo investoru uzlabotie piedāvājumi. Kā norādīja Krūtainis, potenciālajiem investoriem lūgts iesniegt uzlabotākus piedāvājums, kas cita starpā nozīmē arī labāku cenu par attiecīgo komercdaļas paketi. Valdībai tad būs jālemj, vai turpināt sarunas ar kādu no investoriem vai meklēt alternatīvus risinājumus.

Jau ziņots, ka novembra sākumā valdība vienojās par Hipotēku bankas komercdaļas pārdošanas stratēģiju - to paredzēts sadalīt un pārdot sešās paketēs. Sešas paketes veido "Hipotēku bankas" meitasuzņēmumi "HipoNIA", "Hipolīzings", "Hipo fondi", aktīvi, kas varētu interesēt uz mazajiem un vidējiem uzņēmumiem orientējošās universālās bankas, aktīvi, kas varētu interesēt uz lielākiem klientiem orientējošās bankas, kā arī aktīvi, kas varētu interesēt investorus, kas orientējas uz nekustamo īpašumu.

Ja par kādiem aktīviem netiks saņemta apmierinoša cena, pastāv iespēja tos nepārdot, bet gan pārnest uz Privatizācijas aģentūru, paturot valsts īpašumā. Taču netiekot vērtēta iespēja kādu no daļām nepiedāvāt tirgū.

Bankas komercdaļas pārdošanas procesu plānots noslēgt līdz 2012.gada otrajai pusei.

Jau vēstīts, ka uz Hipotēku bankas bāzes plānots veidot Attīstības banku, kas nodarbotos ar valsts atbalsta sniegšanu uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!