Foto: Unsplash
Skaļāk izskanot ziņām par centrālo banku monetārās politikas maiņu, kredītņēmēji aizvien biežāk pauž bažas par iespējamu kredītu procentu likmju pieaugumu.

Eksperti prognozē, ka nākamajā pusgadā likmes aizdevumiem mājokļa iegādei joprojām ietekmēs Covid-19 pandēmijas nākamo viļņu apjoms un ilgums, un, situācijai attīstoties nelabvēlīgāk, var pasliktināties iepriekš izsniegto mājokļu aizdevumu kvalitāte un rasties augšupvērsti riski šā segmenta aizdevumu likmēm.

Dažās pasaules valstīs centrālās bankas sākušas paaugstināt arī procentu likmes, kas ietekmē arī šo valstu kredītu maksājumus. Tādēļ skaidrojām, vai arī Latvijā iedzīvotājiem un uzņēmumiem jāsāk domāt par kredītu likmju pieaugumu vai vēl ir laiks atelpai, un cik liels šis pieaugums sākotnēji varētu būt.

Kā šogad mainījušās likmes?

Latvijā vasaras sākumā bija vērojams iedzīvotāju un uzņēmēju ekonomiskā noskaņojuma uzlabojums, veicinot gan lielākus tēriņus, gan palielinot vēlmi aizņemties. Tautsaimniecības atveseļošanās un augstāka aktivitāte veicināja kredītiestāžu konkurenci un procentu likmju samazināšanos tajos kreditēšanas segmentos, kurus uzskatīja par relatīvi drošākiem, tomēr joprojām procentu likmes Latvijā saglabājas starp augstākajām un kredītu pieejamība starp zemākajām plašākā eirozonas skatījumā, liecina Latvijas Bankas (LB) apkopotā informācija. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!