Foto: Publicitātes attēli
Valdība otrdien noteica, ka valsts atbalsta "griesti" "Parex bankas" restrukturizācijai būs 1,3 miljardi latu, pēc valdības sēdes žurnālistus informēja premjers Valdis Dombrovskis (JL).

Viņš paskaidroja, ka šī summa noteikta atbilstoši Finanšu ministrijas un Privatizācijas aģentūras sagatavotajiem aprēķiniem par līdzekļiem, kas nepieciešami, lai nodrošinātu kapitāla pietiekamību gan jaunajā gan "risinājuma" bankā.

Šobrīd valsts atbalsts "Parex" bankai veido 1,1 miljardu latu. Dombrovskis uzsvēra, ka valsts atbalsta "griestos" ietilpst arī valsts izsniegtie galvojumi.

Dombrovskis atzina, ka "Parex" bankas restrukturizācijas plāns ir iesniegs Eiropas Komisijā, taču galīgais saskaņojums vēl nav saņemts.

Finanšu ministrija savukārt informēja, ka saskaņā ar valdības lēmumu līdz 2014.gadam nebūs nepieciešami papildu valsts budžeta līdzekļi, izņemot Valsts kancelejas depozītu kapitalizācija 103 miljonu latu apmērā "Jaunās bankas" pamatkapitāla finansēšanai bankas sadales brīdī un turpmāk netiks investēts papildu valsts kapitāls jaunizveidotajā bankā.

FM atzīst, ka bankas sadalīšanas laikā, mainoties ekonomiskajai situācijai, iespējamas novirzes no iepriekšnoteiktā sadalīšanas plāna. Tāpat plānots, ka "Risinājuma bankai" būs pietiekami daudz brīvo līdzekļu, lai atmaksātu sindicēto aizdevumu bez jebkāda valsts atbalsta.

Pašlaik turpinās lēmumu saskaņošanas process ar EK Konkurences ģenerāldirektorātu un Latvijas institūcijām par iesniegto valsts atbalsta restrukturizācijas plānu, lai nodrošinātu, ka piedāvātais restrukturizācijas modelis ir dzīvotspējīgs un nekropļos konkurenci Kopienas iekšējā tirgū.

Jau ziņots, ka valdība nolēma izdalīt "Parex" bankas "labos" aktīvus jaunā bankā. Lai varētu nodibināt jauno banku, valsts Privatizācijas aģentūrai izsniedza četru miljonu latu lielu aizdevumu jaunās bankas pamatkapitāla veidošanai. Jauno banku – "Banku Citadele" - valsts cer veiksmīgi pārdot, lai atgūtu vismaz daļu no vairāk nekā 800 miljoniem latu, kas kopš "Parex bankas" nonākšanas valsts rokās 2008.gada novembrī ir ieguldīti tās darbības nodrošināšanā.

Bankas "sliktās daļas" liktenis pašlaik nav skaidrs, vien minēts, ka tās uzdevums būs atgūt iespējami daudz izsniegto kredītu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!