Foto: LETA

Eiro ieviešana valsts pārvaldē izmaksās 10,2 miljonus latu, bet kopumā tautsaimniecības izmaksām nevajadzētu pārsniegt 80 miljonus latu, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" atzina finanšu ministrs Andris Vilks.

"No valsts puses šī summa nav mainījusies – tie ir 10,2 miljoni latu un tas ietver arī Eiropas Komisijas atbalstu," teica Vilks.

No šīm izmaksām četrus miljonus latu paredzēts tērēt informācijas tehnoloģiju pielāgošanai, eiro komunikācijas jautājumiem - 1,4 miljonus latu, skaidrās naudas nomaiņai reģionos - 2,5 miljonus latu, papildus drošībai "Latvijas Pasta" filiālēs - 1,4 miljonus latu, cenu monitoringam - 400 tūkstošus latu, bet vēl citiem mērķiem - 500 tūkstošus latu.

"Kopumā par Latviju konkrētu skaitli nosaukt vēl ir grūti. Spekulācijas, protams, ir lielas, bet līdz šim valstīm, kas ieviesa eiro, šīs izmaksas ir veidojušas ap pusprocentu no iekšzemes kopprodukta," teica Vilks.

"Līdz ar to tam nevajadzētu pārsniegt 70-80 miljonus latu. Taču tās joprojām ir tikai aplēses," atzina finanšu ministrs.

Jau vēstīts, ka Latvija eiro ieviesīs nākamā gada 1.janvārī. Latu maiņas kurss pret eiro saglabāts līdzšinējais Latvijas Bankas oficiālais kurss - 0,702804 lati par vienu eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!