Foto: Valsts kanceleja
Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) pilsētā Dubaijā notikušajā Latvijas – AAE biznesa forumā arābu uzņēmēji apliecināja savu interesi par Latviju kā platformu sadarbībai ar Krievijas un NVS valstu tirgiem, informē Valsts kancelejas Komunikācijas departaments.

AAE uzņēmēji uzskata, ka papildus drošību par Latviju kā stabilu sadarbības partneri sniedz tās līdzdalība ES un NATO. Par Latvijas priekšrocību AAE uzņēmēji uzskata arī virzību uz eiro ieviešanu, informē Valsts kanceleja.

Savukārt Ekonomikas ministrija norāda, ka par perspektīvākajām sadarbības nozarēm uzņēmēji atzinuši kokrūpniecību, transportu un loģistiku, mašīnbūvi, pārtikas rūpniecību un arī enerģētiku. "AAE augstākā līmeņa amatpersonu un arī arābu uzņēmēju teiktais liecina, ka ir interese par ciešāku sadarbību ar Latviju un tam ir visi nepieciešamie priekšnoteikumi," norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.


EM norāda, ka ar AAE uzņēmējiem un investoru organizācijām vairākos gadījumos bijušas jau arī ļoti konkrētas sarunas starp abu valstu uzņēmējiem par potenciālo sadarbību, bet vēl vairākos gadījumos lūgts sagatavot detalizētāku informāciju. Savukārt "Jafza" brīvās ekonomiskās zonas pārstāvji piedāvājuši izveidot Latvijas eksportētāju inkubatoru, kas kalpotu kā atspēriena punkts Latvijas uzņēmēju biznesam reģionā. Gatavību ciešāk sadarboties apliecinājušas arī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un Dubaijas tirdzniecības un rūpniecības kamera.

"Latvijas amatpersonu un uzņēmēju delegācijas oficiālā vizīte AAE ir nozīmīgs pirmais solis, lai palīdzētu Latvijas biznesam, veiksmīgāk iekarot reģiona tirgus. Ikvienas attiecības, lai tās pāraugtu ciešā draudzībā, sākotnēji ir jāiekopj un pēc tam arī rūpīgi jākopj. Tāpēc gan valdības pārstāvjiem, gan arī uzņēmējiem jāizmanto iespējas apmeklēt potenciālos eksporta tirgus un partnerus klātienē, veidojot ciešākas attiecības un labāku augsni sadarbībai," uzsver ekonomikas ministrs.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), atklājot biznesa forumu, kā vienu no būtiskākajām Latvijas priekšrocībām uzsvēra tās ģeogrāfisko novietojumu: "Latvija ir vārti gan uz Rietumeiropu un Skandināviju, gan Krieviju un NVS. Latvija ir viena no uzņēmējdarbībai atvērtākajām valstīm, ko apliecina Pasaules Bankas Doing Business 2011 indeksa augstā 21.vieta."

Valsts kanceleja norāda, ka papildus stimuls ekonomisko sakaru stiprināšanai būs arī vizītes laikā noslēgtais abu valstu līgums par izvairīšanos no dubultās nodokļu uzlikšanas, ko AAE galvaspilsētā Abu Dabi 11. martā parakstīja Latvijas vēstnieks AAE Māris Selga un AAE finanšu ministrs Obaids Humaids Altajers.

AAE apmeklējuma laikā Valdis Dombrovskis tikās ar AAE premjerministru, viceprezidentu un Dubaijas monarhu Mohamedu bin Rašidu Almaktumu, AAE ārējās tirdzniecības ministri šeihi Lubnu Halidu Alhasimi, uzsverot, ka plašā Latvijas uzņēmēju delegācija ir apliecinājums nopietnai Latvijas interesei stiprināt ekonomisko sadarbību ar AAE. Tāpat premjers AAE amatpersonas informēja par Latvijas interesi piesaistīt investīcijas ražošanas, finanšu, transporta un loģistikas, kā arī citiem sektoriem, un aicināja AAE, plānojot savu investīciju izvietošanu ārvalstīs, apsvērt Latviju kā vienu no mērķa valstīm.

Dombrovskis norādīja arī uz nepieciešamību atvieglot AAE vīzu režīmu ar Latviju un aicināja abas augstās amatpersonas apmeklēt Latviju, lai klātienē iepazītos ar piedāvātajām iespējām.

Tāpat Latvijas delegācijas pārstāvji, tostarp arī lidsabiedrības "airBaltic" prezidents Martins Gauss un valdības konsultantu "Prudentia" pārstāvji, tikās ar aviokompāniju "Etihad Airways" un "Fly Emirates" vadībām, vienojoties turpināt divpusējās sarunas par sadarbības iespējām.

Latvijas delegācijas vizīte AAE ilga no 10. līdz 12. martam, savukārt no 12. līdz 15. martam Latvijas premjers un uzņēmēji viesosies Kataras galvaspilsētā Dohā, kur tiksies ar tās augstākajām amatpersonām un biznesa sabiedrību, lai šajā valstī meklētu iespējas paplašināt Latvijas eksportu un piesaistīt investīcijas.

Vizītē uz Vidējiem Austrumiem premjeru pavada 43 uzņēmēju delegācija, kas pārstāv 33 uzņēmumus no izglītības, finanšu, IT, kokapstrādes, transporta un loģistikas, būvniecības un nekustamā īpašuma, enerģētikas, metālapstrādes, pārtikas ražošanas, medicīnas pakalpojumu un citām jomām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!