Foto: LETA
Āfrikas cūku mēris (ĀCM) šonedēļ ir apstiprināts 15 meža cūkām Latvijā, tostarp pirmo reizi Rēzeknes novada Ilzeskalna un Priekuļu novada Mārsnēnu pagastā, liecina paziņojums Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) mājaslapā.

Laikā no 6. līdz 10.jūnijam vīruss ir konstatēts divām meža cūkām Raunas novada Raunas pagastā, divām meža cūkām Kocēnu novada Vaidavas pagastā. Tāpat ĀCM ir konstatēts pa vienai meža cūkai Alūksnes novada Jaunalūksnes pagastā, Alūksnes vada Alsviķu pagastā, Alūksnes novada Liepnas pagastā, Viļakas novada Susāju pagastā, Valkas novada Zvārtavas pagastā. Vīruss ir konstatēts arī pa vienai meža cūkai Beverīnas novada Brenguļu pagastā, kā arī Apes novada Virešu pagastā, Kocēnu novada Kocēnu pagastā un Strenču novada Jērcēnu pagastā.

Tāpat ĀCM ir konstatēts pa vienai meža cūkai Rēzeknes novada Ilzeskalna pagastā un Priekuļu novada Mārsnēnu pagastā, kuros tas iepriekš netika konstatēts.

Tādējādi ĀCM šogad Latvijā ir atklāts kopumā 467 meža cūkām 49 novadu 148 pagastos un divās pilsētās - Pļaviņās un Rēzeknē.

Savukārt kopumā Latvijā kopš 2014.gada jūnija ĀCM ir konstatēts 1732 meža cūkām.

Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pērn 17.septembrī.

ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!