Foto: LETA
AS "Latvijas Kuģniecība" (LK) padomes locekles Olgas Pētersones pārmetumi par interešu konfliktu advokātu birojam "Liepa, Skopiņa/Borenius" ir nepamatoti un viņas publiski paustā informācija nav patiesa, šādu nostāju pauda advokāts Lauris Liepa.

Liepa uzskata, ka birojam nav interešu konflikta pārstāvēt LK. Birojs vai tā advokāti nepārstāv nevienu citu ar LK strīdā iesaistītu personu.

Kad LK piedāvāja uzņemties uzņēmuma lietas, "Liepa, Skopiņa/Borenius" informējis LK, ka pagātnē ir sniegta juridiskā palīdzība personām, kurām ir vai varētu būt tiesiski strīdi ar LK. Uzņēmums pieņēmis šo informāciju un uzdevis birojam to pārstāvēt noteiktās lietās. Arī iepazīstoties ar Pētersones pārmetumiem, LK atkārtoti birojam apliecinājis, ka nesaskata interešu konfliktu un aicina biroju turpināt sāktās LK lietas.

Liepa papildināja, ka advokātu interešu konflikta aizliegums ir aprakstīts Advokatūras likumā un advokātu Ētikas kodeksā. Turklāt no Advokatūras likuma, Civilprocesa likuma un advokātu Ētikas kodeksa izriet, ka interešu konflikts ir stāvoklis, kad zvērināts advokāts vienas lietas ietvaros vienlaicīgi sniedz juridisko palīdzību abām lietā iesaistītajām pusēm vai pāriet no vienas strīda puses pie otras.

Tādējādi interešu konflikta pastāvēšana ir vērtējama konkrētas lietas ietvaros, nepaplašinot to uz visām zvērināta advokāta lietām, īpaši jau attiecībā uz pagātnē vestām lietām, kuras ir jau beigušās vai kur advokāta un klienta attiecības ir pārtrauktas, rezumēja Liepa.

LETA jau ziņoja, ka sūdzībā Pētersone norāda, ka "zvērinātu advokātu birojs "Liepa, Skopiņa/Borenius" vai tā atsevišķi advokāti vienlaikus pārstāv gan LK, gan Oļegu Stepanovu un Valēriju Godunovu, pret kuriem tieši vai pastarpināti civilā un kriminālā kārtībā vērsusies pati LK vai tās saistītie uzņēmumi par ievērojamu zaudējumu nodarīšanu".

Jau 23.februārī Pētersone pieprasījusi LK valdei un padomei izsniegt to līgumu kopijas, pamatojoties uz kuriem zvērinātu advokātu birojs "Liepa, Skopiņa/Borenius", Liepa, Rudāns vai jebkura cita šajā birojā nodarbināta persona saņēmusi atlīdzību par juridiskās palīdzības sniegšanu vai LK pārstāvības nodrošināšanu. Līguma kopijas neesot izsniegtas.

Pētersone lūdz sūdzībā izvērtēt minēto zvērinātu advokātu rīcības atbilstību likuma un advokātu Ētikas kodeksa normām un sniegt rakstisku atbildi par sūdzības izskatīšanas gaitu un rezultātiem.

Kā ziņots, Pētersone LK padomē pārstāv Latvijas valsts intereses, jo 2011.gada 28.janvāra akcionāru sapulcē viņas kandidatūru padomes locekļa amatam izvirzīja LK akcionārs - valsts aģentūra "Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!