Foto: Shutterstock

Latvijas Alus darītāju savienība (LADS) atklātā vēstulē ministru prezidentam un ministrijām sniedz skatījumu par Covid-19 radītās krīzes ierobežojumu ietekmi uz nozari, lūdzot atbalstu nozarei ilgtermiņā.

Kā norāda alus darītāji, līdz ar Covid-19 pandēmijas sākumu, alus nozare ir nokļuvusi grūtu izaicinājumu priekšā. Pavasarī realizācijas apjoma kritums nozarē bijis lēšams pat 40% apmērā; šā gada pirmajos deviņos mēnešos patēriņam nodotā alus apjoms Latvijā ir samazinājies par 7,3%, bet Latvijā saražotā alus apjoms ir samazinājies vēl par 1,1%. Pretstatā, stipro alkoholisko dzērienu patēriņš šā gada pirmajos deviņos mēnešos ir pieaudzis par 9%, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn.

"Līdz ar atkārtotas ārkārtējās situācijas izsludināšanu valstī un papildu tirdzniecības ierobežojumu noteikšanu, ir praktiski apturēta alus realizācija bāru un kafejnīcu segmentā, kas daudziem ražotājiem nozīmē gandrīz pilnīgu produkcijas realizācijas zaudēšanu. Papildus no 2020. gada 5.decembra ir aizliegta arī alkoholisko dzērienu, tajā skaitā alus, mazumtirdzniecība veikalos brīvdienās. Pašlaik novērojams, ka šiem ierobežojumiem ir pretējs efekts, cilvēkiem papildus drūzmējoties pirms brīvdienām, lai nopirktu nepieciešamās preces," pauž alus darītāji.

Ņemot vērā šos apstākļus, tiek prognozēts būtisks nozares realizācijas kritums 2020.gada nogalē un 2021.gada pirmajā pusē. Tādēļ nozare lūdz, ievērojot valsts noteiktās epidemioloģiskās prasības, tajā skaitā drūzmēšanās ierobežošanu, atcelt alus tirdzniecības ierobežojumu brīvdienās, kā arī pārskatīt plānotā akcīzes nodokļa paaugstinājuma nepieciešamību alum, ņemot vērā Covid – 19 radītās krīzes ietekmi uz alus ražošanas nozari.

Vienlaikus Latvijas alus darītāji uzsver, ka atzinīgi vērtē Ministru prezidenta un valdības aktīvo darbu cīņā ar Covid – 19 pandēmiju un tās radītajām epidemioloģiskajām un ekonomiskajām sekām. "Nozare novērtē arī Grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas pieļauj alkoholisko dzērienu, tajā skaitā alus, realizāciju izmantojot distances līgumu un citus uzņēmējdarbībai radītos atbalsta mehānismus," komentē LADS.

LADS ir dibināta 1993. gada 21. oktobrī un pārstāv Latvijas alus darītavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!