Foto: DELFI
No 1.janvāra līdz 6.janvārim 13 maksātnespējas procesa administratori nolēmuši neturpināt darbību profesijā sakarā ar valsts amatpersonas statusa piemērošanu.

Kā informēja Latvijas Sertificēto maksātnespējas procesa administratoru asociācijā, kopumā šajās dienās sertifikāta darbība izbeigta 18 administratoriem.

Asociācijā skaidro, ka, ņemot vērā izveidojušos neskaidro situāciju attiecībā uz pagājušā gada nogales Satversmes tiesas (ST) sprieduma piemērošanu, daudzi administratori pašlaik gaida apstrīdētās normas piemērošanā iesaistīto institūciju paustu vienotu izpratni par turpmāko rīcību. Administratoru asociācija uzsver, ka nav pieļaujama tāda ST sprieduma piemērošana, kas rada dažādu attieksmi pret personām, kas atrodas vienādos tiesiskos apstākļos.

"Vispār nedrīkst piemērot tiesību normu, kas atzīta par Satversmei neatbilstošu," norāda Administratoru asociācijas valdes priekšsēdētājs Olavs Cers. Tā kā atbilstoši Satversmei visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā, tad, ja tiesību normas ir atzītas par neatbilstošām valsts pamatlikumam un līdz ar to tās nav spēkā, tās nevar tikt piemērotas ne pret vienu personu, norāda Administratoru asociācijā.

Tāpat asociācijā skaidroja, ka līdz 1.februārim administratoriem ir jāiesniedz sākotnējā amatpersonu deklarācija.

Kā ziņots, līdz ar gadumiju ir stājies spēkā regulējums, kas nosaka, ka maksātnespējas procesa administratori ir valsts amatpersonas.

Kā informēja Tieslietu ministrijā, 1.janvārī stājas spēkā grozījumi likumā "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā", kas nosaka, ka maksātnespējas administrators ir valsts amatpersona. Līdz ar to uz šajā likumā noteiktajām valsts amatpersonām, tostarp maksātnespējas procesa administratoriem, attiecas valsts amatpersonām noteiktie ierobežojumi, aizliegumi un pienākumi, tostarp valsts amatpersonu deklarācijas iesniegšanas pienākums, kā arī atbildība.

Tāpat arī stājas spēkā grozījumi Ministru kabineta noteikumos "Kārtība, kādā aizpildāmas, iesniedzamas, reģistrējamas un glabājamas valsts amatpersonu deklarācijas un aizpildāmi un iesniedzami valsts amatpersonu saraksti", kas paredz, ka valsts amatpersonai - maksātnespējas procesa administratoram - arī gadījumā, ja viņš šo amatu savieno ar citu amatu, ir jāiesniedz valsts amatpersonas deklarācija.

Tomēr šis regulējums nav attiecināms uz zvērinātiem advokātiem - ST pērn decembra nogalē pasludināja spriedumu lietā par valsts amatpersonas statusa noteikšanu administratoriem, secinot, ka apstrīdētās normas, ciktāl tās nenodrošina administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, profesionālās darbības garantijas izvēlētās nodarbošanās saglabāšanai, neatbilst samērīguma principam.

ST vērtēja apstrīdēto normu atbilstību Satversmei tikai attiecībā uz maksātnespējas procesa administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!