Foto: LETA

Aprīlī bezdarbnieku skaits pieaudzis par 5510 cilvēkiem, kopumā uz šā gada 14. aprīli reģistrēti 67 037 bezdarbnieki, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) dati. Salīdzinājumam, uz šī gada 1. martu NVA uzskaitē bija 58 247 reģistrētie bezdarbnieki un darba meklētāji.

NVA otrdienas, 14. aprīļa, sākumā apkopotā informācija liecina, ka saistībā ar situāciju, ko ietekmējis Covid-19 izplatības apdraudējums pasaulē un valstī, NVA ir saņēmusi 28 uzņēmumu paziņojumus par kolektīvo atlaišanu. Kopumā plānots atbrīvot 4118 darbiniekus.

Jau iepriekš NVA direktore Evita Simsone norādīja, ka nozaru loks ir diezgan plašs: ir administratīvo un apkalpojošo dienestu darbība, apstrādes rūpniecība, atkritumu apsaimniekošana, izmitināšana un ēdināšana, māksla un izklaide, mežsaimniecība, operācijas ar nekustamo īpašumu, profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi, arī transporta un uzglabāšanas nozare, vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība u.c.

Viņa arī norādīja, ka lielākoties atlaišanas plānotas Rīgā un Pierīgas reģionā.

Uz šo brīdi NVA reģistrētais vakanču skaits ir 17 941. Salīdzinājumam, 26. martā bija reģistrētas 28 041 vakance. Vienlaikus NVA norāda, ka aprīlī reģistrētas arī 1502 jaunas vakances.

Ir zināms, ka NVA iesniegts nacionālās aviokompānijas "airBaltic" un lidostas "Rīga" prasījums par kolektīvās atlaišanas uzsākšanu. "Nesalīdzināmi sarežģītāka ir situācija, ja mēs runājam tieši par "airBaltic". Iespējams, lai atrastu darbu tieši ar aviāciju saistītā jomā, būs jāgaida, līdz atjaunojas "airBaltic" darbība, vai arī jāmeklē darbs ārvalstīs. Tādām profesijām kā stjuarti, piloti mums šobrīd nav ko piedāvāt," atzina Simsone. Viņa piebilda, ka arī darba tirgū kopumā ļoti daudz kas būs atkarīgs no tā, cik ilgs būs ārkārtējās situācijas periods un cik ātri varēs atsākties normāla kustība ekonomikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!