Foto: PantherMedia/Scanpix
Lauksaimnieku prioritātes nākamajā plānošanas periodā ir tiešmaksājumu izlīdzināšana, kooperācijas veicināšana un uzņēmējdarbības materiālā stimulēšana, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) veiktās interneta aptaujas rezultāti.

ZM decembrī aicināja piedalīties aptaujā par lauku attīstības turpmāko nākotni, lai apzinātu viedokļus par prioritātēm un atbalsta pasākumiem, kas būtu aktuāli nākamajam plānošanas periodam 2014.-2020.gadam.

Kā biznesa portālu "Nozare.lv" informēja ZM pārstāve Dagnija Muceniece, anketas iesūtījuši komersanti, nozaru sabiedriskās organizācijas, valsts pārvaldes iestādes no visiem Latvijas reģioniem, lauksaimnieki, zivsaimnieki, mežsaimnieki, pašvaldību pārstāvji, lauku konsultanti.

ZM pārstāve gan atturējās precizēt saņemto anketu skaitu.

Anketās uzsvērts, ka Latvijas lauksaimniekiem ir zemi Eiropas Savienības (ES) tiešmaksājumi, kas neveicina godīgu konkurētspēju ar citu ES dalībvalstu lauksaimniekiem. Maksājumiem bieži ir sociālā funkcija, kas neveicina ražošanas attīstību, infrastruktūras pieejamība, norādīts anketās. Tāpat izteikta vēlme vairāk attīstīt kooperāciju un materiāli stimulēt uzņēmējdarbības aktivitāti.

Kā stiprās puses nozaru turpmākai attīstībai minēta tīra lauku vide, lauksaimnieku zināšanas, vēlme strādāt un spēja izdzīvot ar zemākajiem tiešmaksājumiem.

Kā nākamā perioda prioritātes norādīta infrastruktūras attīstība, izglītība, uzņēmēju ekonomiskās dzīvotspējas uzlabošana, nodarbinātības veicināšana.

Attiecībā uz atbalsta pasākumiem, kuri nepieciešami nākamajā plānošanas periodā, visbiežāk minētas investīcijas lauksaimnieciskajā ražošanā, pārstrādē un infrastruktūrā, mazo saimniecību atbalsts, platību maksājumi par saimniekošanu mazāk labvēlīgos apvidos, investīcijas akvakultūrā.

Sadaļā par atbalstu lauku teritoriju attīstībai biežāk minēts dažādu veidu infrastruktūru atbalsts, ieskaitot platjoslas internetu.

Sadaļā par finanšu piešķiršanas nosacījumiem prioritāri minēta nepieciešamība mazajiem uzņēmumiem un mazajiem projektiem noteikt vienkāršotu pieteikšanās nosacījumus uz atbalstu, kā arī platībmaksājumu piešķiršanu tikai aktīvajiem lauksaimniekiem.

ZM akcentē, ka turpinās izvērtēt iegūtos rezultātus un iegūto informāciju izmantos nākamā programmēšanas perioda 2014.-2020.gadam plānošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!