Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par akcīzes nodokli", kas ar akcīzes nodokli paredz aplikt ne tikai vieglos automobiļus, dārgmetālus un dārgakmeņus, bet arī kafiju, bezalkoholiskos dzērienus un motociklus.
Par vieglajiem automobiļiem, dārgmetāliem un dārgakmeņiem akcīzes nodoklis šobrīd jau tiek iekasēts un nodokļa likmes netiek mainītas.

Savukārt no nākamā gada akcīzes nodokli sāks iekasēt par kafiju un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ja tie satur saldinātājus un aromatizētājvielas. Tas neattieksies uz sulām. Kafijai akcīzes nodokļa likme ir noteikta 0,5 lati par kilogramu, bet bezalkoholiskajiem dzērieniem - divi santīmi par litru.

Tāpat akcīzes nodokli iekasēs arī par motocikliem. Akcīzes nodokļa likme motociklam līdz desmit gadiem, skaitot no izgatavošanas gada, noteikta desmit latu par katru gadu. Savukārt motocikliem, kuri ir vecāki par desmit gadiem, - 20 latu par katru gadu.

Turklāt akcīzes nodokļa likme vēl būs trīs santīmi par motocikla motora cilindru darba tilpuma katru kubikcentimetru.

Saeima noraidīja Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas frakcijas deputāta Arņa Kalniņa ierosinājumu ar akcīzes nodokli aplikt arī dabīgās kažokādas, lidmašīnas un helikopterus, jahtas un kuterus, kurus izmanto izklaidei un atpūtai.

Likumprojekts "Par akcīzes nodokli" ir saistīts ar 2000.gada valsts budžetu un paredzēts, ka tas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!