Foto: LETA

AS "Latvijas gāze" koncerns 2022. gada pirmajā pusgadā sasniedzis vēsturiski labākos finanšu rezultātus, liecina uzņēmuma paziņojums "Nasdaq Riga".

Kā skaidro uzņēmumā, šādi rezultāti sasniegti, "pateicoties disciplinētai tirdzniecības un risku mazināšanas pieejai 2021. gadā".

Pirmā ceturkšņa finanšu rezultāti ir bijuši galvenais iemesls vēsturiski labākajiem 6 mēnešu finanšu rezultātiem.

Koncerna neto apgrozījums pirmajā pusgadā bija 433,4 miljoni eiro, EBITDA sasniedza 94,67 miljonus eiro, bet neto peļņa bija 84,55 miljoni eiro.

2022. gada pirmajā pusgadā AS "Latvijas gāze" klientiem Latvijā un ārvalstīs pārdeva 5 157 GWh dabasgāzes. Salīdzinājumā ar attiecīgo 2021. gada periodu pārdošanas apjoms ir samazinājies par 31%. Pārdošanas apjomu samazinājums saistīts ar to, ka tirgus dalībnieki izvēlas neiegādāties Krievijas izcelsmes gāzi jau pirms 2023. gada 1. janvāra, kā arī klienti ir pārskatījuši dabasgāzes izmantošanas jaudas augsto dabasgāzes cenu un ierobežoto piegādes iespēju dēļ.

Šo pašu iemeslu dēļ AS "Latvijas gāze" prognozē būtiski zemākus pārdošanas apjomus 2022. gada otrajā pusgadā salīdzinājumā ar attiecīgo 2021. gada periodu. 2022. gada pirmajā pusgadā ārvalstu uzņēmumi bija aktīvāki dabasgāzes iepirkumos, jo vairāk nekā puse no pārdotajiem apjomiem tika realizēti ārvalstīs un ārvalstu uzņēmumiem Latvijas-Igaunijas virtuālajā tirdzniecības punktā vai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Mājsaimniecību segments 2022. gada pirmajā pusgadā radīja zaudējumus, jo tarifs bija zemāks par dabasgāzes izmaksām un tirdzniecības izdevumiem. Neraugoties uz vēsturiski labāko rezultātu 2022. gada pirmajā pusgadā, tomēr ir jāņem vērā prognozes, ka dabasgāzes iepirkuma cena joprojām varētu būt ievērojami augstāka nekā tarifā noteiktā pārdošanas cena. Minētā sakarā 2022. gada otrajā pusgadā mājsaimniecību segments varētu radīt potenciāli ievērojamu negatīvu ietekmi uz sabiedrības finanšu rezultātu, prognozē uzņēmumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!